Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες για τον τραυματισμό του μετανάστη

Ανακοίνωση Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες για τον τραυματισμό του μετανάστη

8Ξεκίνησε από τη Σομαλία για μια καλύτερη ζωή και είδε τα όνειρά του να “θολώνουν” επικίνδυνα την ώρα που πίστευε ότι έφτασε επιτέλους σε σίγουρο έδαφος.
Επί 8 περίπου ώρες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον 22χρονο Ουαλίντ, όταν το πρωί της Τρίτης μεταφέρθηκε επειγόντως με βαριά θλαστικά τραύματα που ξεκινούσαν από το ύψος του θώρακα και κατέληγαν στα κάτω άκρα.
Τώρα βρίσκεται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας και θεωρείται πως πρέπει να περάσει και η σημερινή μέρα για να κερδίσει τη μάχη, κάτι που πάντως το επιβεβαιώνει το γεμάτο θέληση για ζωή βλέμμα του.

Ατύχημα λόγω της “ασφαλής αποτροπής”
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες επιρρίπτει ευθύνες για τον τραυματισμό στην πάγια εντολή του ΥΕΝ προς τις Λιμενικές Αρχές για “ασφαλή αποτροπή”. Συγκεκριμένα αναφέρεται:


“Τα ξημερώματα της  Τρίτης 21 Ιούνη 2005  25 πρόσφυγες  με μία βάρκα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες που κατάγονται από την  Σομαλία, Παλαιστίνη, Ιράκ και Σουδάν εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές. Η “ασφαλής αποτροπή”, πάγια εντολή του ΥΕΝ προς τις Λιμενικές Αρχές για τέτοιες περιπτώσεις, είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό από προπέλα (πιθανότατα του λιμενικού σκάφους), ενός Σομαλού πρόσφυγα με το όνομα Ουαλίντ.
Ο Ουαλίντ παραμένει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πολύωρο χειρουργείο ενώ παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος για τη ζωή του. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες, κρατούμενοι πλέον, βρίσκονται που αλλού; Στο κοντέινερ  της ντροπής στο λιμάνι της Χίου. Γιατί αν και κρίθηκε από την υγειονομική υπηρεσία παράνομη η χρήση του (από τις 27/4/2005), και παρά τις υποσχέσεις της Νομαρχίας για επίλυση του αίσχους που ονομάζεται “κοντέινερ”, εκεί, δίπλα στα εστιατόρια που δεκάδες Χιώτες πίνουν ανέμελα το ουζάκι τους, εκεί δίπλα κρατούνται σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες άνθρωποι σαν και μας….ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…


Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Η επίσημη θέση
Στο δελτίο τύπου που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορικού Ναυτικού αναφέρεται το περιστατικό με τους 23 άντρες και τις 2 γυναίκες που εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 2 ν.μ. ανατολικά του Λιμένα Χίου, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Χίου. Ενώ σημειώνεται ότι οι αλλοδαποί ανέτρεψαν την ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο που επέβαιναν με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στη θάλασσα και μάλιστα ένας λιμενοφύλακας, μέλος του πληρώματος, έπεσε στη θάλασσα και συνέδραμε στη διάσωση 4 ατόμων που κινδύνευαν να πνιγούν δεν γίνεται αναφορά στο πως τραυματίστηκε ο ένας μετανάστης που σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χίου. Πέρα από την άμεση κινητοποίηση του Νοσοκομείου που απέδειξε ότι διαθέτει το προσωπικό εκείνο που μπορεί να αναλάβει και κρίσιμα περιστατικά, σημαντική είναι η βοήθεια των εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκαν στο πλευρό του Ουαλίντ.

Ενέργειες γιατρών
Σύμφωνα τώρα με δηλώσεις των γιατρών, αφού κατέστη δυνατή η αιμοδυναμική ανάταξη του τραυματία Σομαλού μετανάστη, ακολούθησε ο παρακλινικός έλεγχος όπου διαπιστώθηκε ρήξη στο συκώτι, θλαστικά τραύματα και κατάγματα. Η ομάδα των χειρούργων υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αμύγδαλου αντιμετώπισε την ενδοκοιλιακή αιμορραγία και στη συνέχεια οι ορθοπεδικοί ανέταξαν τα οστικά τραύματα. Φαίνεται πάντως ότι δεν θα αποφευχθεί η αποκοπή ενός δάκτυλου του ποδιού.