Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ελεγχος κτιρίων για σεισμούς μέσω Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή

Ελεγχος κτιρίων για σεισμούς μέσω Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή

41Τη δυνατότητα να γνωρίζουμε με ακριβείς λεπτομέρειες τις ζημιές που έχει υποστεί κάθε κτίριο στο πέρασμα των χρόνων από σεισμικές δονήσεις και ενδεχομένως πώς θα “συμπεριφερθούν” σε έναν υποτιθέμενο σεισμό, αλλά και την ικανότητα για άμεση καταγραφή της κατάστασης μετά από έναν σεισμό, θα μπορεί να παρέχει το σύστημα seisimpact-thess, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα του έργου που ανακοινώθhκαν χθες.


Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο που εισάγει νέα δεδομένα στην ενημέρωση του πολίτη, των μεσιτικών, κατασκευαστικών και ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών ή ερευνητικών ομάδων.


Το πρόγραμμα εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), με υπεργολάβο την εταιρεία Aglitech και τη συνεργασία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Β. Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ), ενώ το εμπορικό κομμάτι έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρία Hellas On Line.


“Θέλουμε να ξέρουμε τι πιθανότητες υπάρχουν σχετικά με ένα σεισμό προερχόμενο από τα γειτονικά μας ρήγματα, τι προβλέπει η ιστορική σεισμικότητα κάθε περιοχής” ενώ οι σεισμολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα “να υπολογίζουν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο τις ζημιές που θα έχει προκαλέσει μια σεισμική δόνηση” δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Σεισμολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Κυρατζή.


Επιπλέον, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί μέσω του Διαδικτύου να ελέγχει ένα σπίτι, να δει τι ζημιές είχε υποστεί, σε τι περιοχές περιλαμβάνεται, σε ποια σενάρια περιλαμβάνεται και κατά πόσο το αφορούν, αν “πέφτει” σε περιοχή μεγάλης επιτάχυνσης, σε τι είδους έδαφος είναι κατασκευασμένο κ.τ.λ.


Το seisimpact-thess θα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για εκείνους που ενδιαφέρονται για ενοικίαση ή αγορά οικίας, αφού θα προσφέρει την γνώση για την παρελθούσα αντίδραση ενός κτιρίου σε μια σεισμική κίνηση. Πολύτιμο θα αποδειχθεί και το προϊόν της βάσης δεδομένων που αναφέρεται στη συσχέτιση του δείκτη των καταστροφών με το κόστος ανακατασκευής, ιδιαίτερα για την αποτίμηση της επικουρικής βοήθειας που δίνεται στους πληγέντες πληθυσμούς από τις αρμόδιες αρχές.


Η τεχνογνωσία του προγράμματος προέρχεται από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και είναι ένα έργο που, σύμφωνα με την κ. Κυραζή “χρηματοδοτήθηκε από την πολιτεία και αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι με ορίζοντα δεκαετίας”.


Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Παρασκευά Σαββαϊδη, πρόκειται για μια βάση δεδομένων σε ψηφιακή μορφή με όλα τα στοιχεία από αυτοψίες σε πληγέντα κτίρια. Με το πέρας του έργου αναμένεται να έχουν εισαχθεί σε αυτήν 65.000 οικοδομές. Επίσης, περιέχει τοπογραφικά, γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα.


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ, από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (23/6/2005)