Αρχική Νέα Τοπικά Ακατάλληλα προϊόντα απόσύρθηκαν από την αγορά

Ακατάλληλα προϊόντα απόσύρθηκαν από την αγορά

4


Ναι μεν πρέπει οι καταναλωτές να είμαστε προσεκτικοί, υποψιασμένοι και ενεργοί όταν ψωνίζουμε αλλά αν δεν γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς τότε δεν είναι δυνατόν να διαπιστώνονται τα προβλήματα.

Ο λόγος για τις νέες υποθέσεις που βγήκαν στην επικαιρότητα με την ανάκληση της τυποποιημένης σαλάτας Βουδαπέστης Primo από την αγορά που προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς βρέθηκε μολυσμένη με λιστέρια.
Επίσης ο τραυματισμός παιδιού στη Θεσσαλονίκη από δώρο – παιχνίδι που περιέχεται στο προϊόν “Tirotrella” αναγκάζει τους αρμόδιους να αποσύρουν το προϊόν. Ακόμη, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα εμφιαλωμένα νερά μετά την ανίχνευση βαρίου σε φυσικό μεταλλικό νερό εισαγωγής.


Συγκεκριμένα, στη σαλάτα Βουδαπέστης Primo διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού λιστέρια μονοκιτογκένις και γι’ αυτό, με ευθύνη της εταιρείας, ανακαλείται το προϊόν. Υπό την εποπτεία δε του ΕΦΕΤ θα γίνει απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού της επιχείρησης, καθώς επίσης ενημέρωση της ΕΕ και τρίτων χωρών για πιθανή διακίνηση του εν λόγω προϊόντος. Επίσης, ζητήθηκε από την επιχείρηση η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.


Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή τον εντοπισμό του μικροβίου σε παρτίδα μπέικον που καταναλώθηκε στο Ασυλο Ανιάτων και μετά την ενημέρωση του ΕΦΕΤ από το υπουργείο Υγείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία ΠΡΙΜΟ Α.Ε., πραγματοποιώντας δειγματοληψία σε 20 διαφορετικά προϊόντα.


Παράλληλα, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΕΦΕΤ έλαβε ειδοποίηση που αφορά στην ανίχνευση ξένων ως προς τη φύση των προϊόντων χρωστικών (Ερυθρό του Σουδάν Ι, Para Red και Toluidine Red) σε μπαχαρικά με ονομασία πώλησης:


– Gewurzzubereitung fur schaschlik (Spicemixture for Shaslik) και αριθμό παρτίδας 10/4 που διακινείται στην Ελλάδα από τις εταιρείες των Καρακεχίδη Θεόδωρου – Γεώργιου και Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 80 σακουλάκια των 15 γραμμαρίων, συνολικού βάρους 1,2 κιλών.


– Suppen Wurzmischung fur Borschtsch (Soup-spicemixture for Borsch) και αριθμό παρτίδας 2/05, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία της Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 300 σακουλάκια των 15 γραμμαρίων, συνολικού βάρους 4,5 κιλών.


Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε επίσης για την ανίχνευση βαρίου σε φυσικό μεταλλικό νερό, σε συγκέντρωση υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο, με ονομασία πώλησης BORJOMI GEORGINA MINERAL WATER, σε φιάλη του ενός λίτρου, με ημερομηνία παραγωγής 11/4/05 και ημερομηνία ανάλωσης 11/4/06, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία της Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 240 φιάλες.


Και στις τρεις περιπτώσεις, ο ΕΦΕΤ ζήτησε άμεσα την άμεση ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων και την επίσημη ενημέρωση, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για την πιθανή διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά, στην αγορά των χωρών – μελών της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες. Kλιμάκια της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Επικίνδυνη “Tirotrella”
Την ίδια ώρα, από την αγορά αποσύρεται το προϊόν “Tirotrella” – τυράκι Emmental Kerrygold Ιρλανδίας, που περιέχει δώρο – παιχνίδι, μετά από τραυματισμό παιδιού στη Θεσσαλονίκη.


Ο γγ Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 23 Ιουνίου καταγγέλθηκε στη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης περιστατικό τραυματισμού παιδιού ηλικίας 3,5 ετών από δώρο – παιχνίδι που διατίθεται μαζί με το συγκεκριμένο πρoϊόν.


Το εν λόγω προϊόν φέρει στη συσκευασία του την ένδειξη “τα τυράκια που γίνονται λωρίδες”, καθώς και παραστάσεις που προσελκύουν μικρά παιδιά. Το δώρο – παιχνίδι δίνεται με την αγορά περισσοτέρων της μιας συσκευασιών από το συγκεκριμένο τυρί, ονομάζεται “τρελολουράκι” και φέρει τις ίδιες ενδείξεις με το κυρίως προϊόν. Η μεταλλική λάμα που περιέχει είναι κοφτερή και μπορεί εύκολα να προκαλέσει τραυματισμό σε μικρά παιδιά.


Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ζήτησε άμεσα από την εταιρεία διανομής του προϊόντος στην Ελλάδα (ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ) να αναστείλει προσωρινά την πώλησή του και να αποσύρει όλες τις ποσότητες που έχει διαθέσει με το συγκεκριμένο παιχνίδι για προληπτικούς λόγους. Η διαδικασία απόσυρσης έχει ήδη ξεκινήσει.

ΠΗΓΗ: news.in.gr, ΑΠΕ