Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Συνάντηση ΠΟΣΔΕΠ με υπουργό Παιδείας

Συνάντηση ΠΟΣΔΕΠ με υπουργό Παιδείας

7


Μετά από πρόσκληση της Υπουργού Παιδείας, τριμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και δύο μέλη, συναντήθηκε την Παρασκευή με την Υπουργό και τους συνεργάτες της (ο Υφυπουργός και ο Ειδικός Γραμματέας, αρμόδιοι για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης), όπου καταθέσαμε άλλη μία φορά τις προτεραιότητες για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, για τις οποίες ζητήσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.


Παρά τις ριζικά διαφορετικές απόψεις για σημαντικά θέματα, η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού.  


Για τα περισσότερα θέματα: τη χρηματοδότηση, την ίδρυση νέων Τμημάτων, τη θέση και τον ρόλο των μελών ΔΕΠ, την πολιτική για τις θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαδικασίας της Μπολόνια, εκδηλώθηκαν καλές προθέσεις και έγιναν καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους της Υπουργού.    Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση (π.χ. χρονοδιάγραμμα για την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας από το 3,5 στο 5% και της έρευνας από το 0,6 στο 1,5%, και για τους μισθούς και τις συντάξεις δηλώθηκε ότι δεν είναι κατάλληλη συγκυρία).


Διαμαρτυρηθήκαμε γιατί αντί να αναλάβει τις συνταγματικές ευθύνες του, το ΥπΕΠΘ χρησιμοποιεί ως πανάκεια την “αξιολόγηση” για να μεταθέσει τις ευθύνες του στους πανεπιστημιακούς.


Για τις ελλείψεις των Πανεπιστημίων σε διδάσκοντες δηλώθηκε η πρόθεση να καταστρωθεί τετραετής προγραμματισμός θέσεων ΔΕΠ, και όχι συμβασιούχων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, για την καταγραφή των οποίων ζητήθηκε η συνεργασία της ΠΟΣΔΕΠ.


Δηλώθηκε ότι, όσο ισχύουν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για την ανώτατη εκπαίδευση, δεν θα αναγνωριστούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού.


Δηλώθηκε η πρόθεση αλλαγών στο Νόμο Πλαίσιο, άμεσα, για τις οποίες ζητήθηκε η συνεργασία της ΠΟΣΠΕΠ. Για τις κατευθύνσεις των αλλαγών, δηλώθηκε ότι θα καθοριστούν από τις σχετικές θέσεις του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος και εκφράστηκε σαφής αντίθεση με “ακραίες” θέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Οι πανεπιστημιακοί είμαστε σε εγρήγορση και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε μαζί με τους φοιτητές το δημόσιο Πανεπιστήμιο που το οδηγούν στην υποβάθμιση η πολιτική εγκατάλειψής του, που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, και οι θεσμικές παρεμβάσεις του.


Υπενθυμίζουμε ότι οι Σύλλογοι των μελών ΔΕΠ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αποφασίζουν με τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις, σε συντονισμό με την ΠΟΣΔΕΠ:
* 24-ωρη απεργία την ημέρα της κατ’ αρχήν συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τη “διασφάλιση ποιότητας”
* την ίδια ημέρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, καθώς και εκδηλώσεις και συλλαλητήρια, σε κάθε πόλη που έχει Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τους φοιτητές.


Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου για να εκτιμήσει την κατάσταση και να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειές μας.


Ο Πρόεδρος


Λ. Απέκης


Ο Γραμματέας


Γ. Μαΐστρος