Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπέρ των μεταλλαγμένων!, του Τάσου Σαραντή

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπέρ των μεταλλαγμένων!, του Τάσου Σαραντή

6


Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που υπάρχουν στα προϊόντα διατροφής τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στη διεθνή αγορά δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ωστόσο ότι κάθε νέο τέτοιο διατροφικό προϊόν θα πρέπει να υποβάλλεται στους κατάλληλους ελέγχους για την ασφάλειά του προτού κυκλοφορήσει στην αγορά.


Το πόρισμα της έκθεσης προκαλεί έκπληξη, αφού είναι η πρώτη φορά που η ΠΟΥ τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της κυκλοφορίας προϊόντων διατροφής που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, στην έκθεσή της η ΠΟΥ δείχνει να ταυτίζεται πλήρως με το βασικό επιχείρημα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων προϊόντων, σύμφωνα με το οποίο η κυκλοφορία τους θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί μπορούν επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΟΥ, να αποφέρουν οφέλη τόσο στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μπορούν να αυξήσουν τις σοδειές και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας και του επιπέδου διατροφικής αξίας των προϊόντων, αλλά και την αύξηση των κερδών. “Η παραγωγή σοδειών με αυξημένη διατροφική αξία που θα καταναλώνονται από τους φτωχούς μπορεί να περιορίσει τις ασθένειες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες”, αναφέρεται στην έκθεση.


Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες υποσιτίζονται, παρά τη μείωση κατά περίπου 50% των τιμών των τροφίμων, διεθνώς, τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια για να φτάσει τα 8 το 2025, προσθέτει η ΠΟΥ στην έκθεσή της, στην οποία σημειώνει ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση τροφίμων για τους φτωχούς και για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε προϊόντα διατροφής.


Καθώς, όμως, ορισμένα γονίδια που χρησιμοποιούνται στις γενετικά τροποποιημένες σοδειές δεν υπήρχαν προηγουμένως στη διατροφική αλυσίδα, οι πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία θα πρέπει πάντα να εξετάζονται προτού καλλιεργηθούν και κυκλοφορήσουν στην αγορά, επισημαίνει η ΠΟΥ στην 58σέλιδη έκθεσή της. Αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στη διεθνή αγορά έχουν υποβληθεί σε τέτοιες αναλύσεις και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, σημειώνεται.


Την δια στιγμή που η ΠΟΥ τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμένων, η γερμανική Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ863 της Monsanto, τα οποία απέκρυψε η ίδια η εταιρεία. Σύμφωνα με αυτά, πειράματα που έγιναν με το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε ποντίκια κατέγραψαν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία τους, τόσο στα νεφρά όσο και στα λευκά αιμοσφαίρια.
 
του Τάσου Σαραντή, από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (24/6/05)