Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ασυνήθιστη τρύπα του όζοντος στην κεντρική Ευρώπη, του Τάσου Σαραντή

Ασυνήθιστη τρύπα του όζοντος στην κεντρική Ευρώπη, του Τάσου Σαραντή

22


Μία ασυνήθιστη τρύπα του όζοντος που εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα πάνω από την κεντρική Ευρώπη προκάλεσε ανησυχίες για την υγεία στην Δημοκρατία της Τσεχίας και μπορεί να επηρεάσει μία ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας μέχρι το τέλος Ιουνίου, ανέφεραν σήμερα μετεωρολόγοι και εμπειρογνώμονες σε θέματα σχετικά με το κλίμα.
Ο Κάρελ Βάνιτσεκ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για το Οζον και το Ηλιακό Σύστημα (SOO) απέδωσε το φαινόμενο στα υψηλά επίπεδα της βλαπτικής για το δέρμα υπεριώδους ακτινοβολίας που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα στην περιοχή. Την Κυριακή, ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) έφθασε στο 8.44, που θεωρείται επίπεδο ρεκόρ στην Δημοκρατία της Τσεχίας και εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ξανθούς Ευρωπαίους.
Το μεσημέρι σήμερα το SOO κατέγραψε τον δείκτη UV στο 8.0 στο κεντρικό του παρατηρητήριο στη χώρα. Η πρόβλεψη είναι ότι τα υψηλά επίπεδα UV θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Τμήματα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας έχουν επίσης επηρεαστεί από το αραιωμένο στρώμα του προστατευτικού όζοντος.
Από στοιχεία μέσω δορυφόρου που συγκεντρώνει καθημερινά η ολλανδική υπηρεσία μελέτης του κλίματος ΚΝΜΙ προκύπτει ότι η εντοπισμένη τρύπα του όζοντος έχει εγκατασταθεί αυτή την εβδομάδα πάνω από ένα μεγάλο τμήμα της Γερμανίας,της Αυστρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Η τσεχική μετεωρολογική υπηρεσίας CHMU προειδοποίησε τους κατοίκους να μην κάθονται στον ήλιο για πολύ ώρα,να χρησιμοποιούν αντηλιακές κρέμες και να φορούν γυαλιά.

ΤΟΥ Τάσου Σαραντή, από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ