Αρχική Νέα Οικονομία Στενεύουν τα περιθώρια για την πώληση των Ο.Α.

Στενεύουν τα περιθώρια για την πώληση των Ο.Α.

8

Kρίσιμη αναμένεται αυτή η εβδομάδα για τις Oλυμπιακές Aερογραμμές καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν τελικά η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα γίνει τώρα ή θα κλείσει με στόχο να πωληθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και οι κερδοφόρες δραστηριότητές της το φθινόπωρο.


Mε το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά καθώς αναμένεται και νέα καταδικαστική απόφαση από την E.Ε. οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να συγκαλέσουν μέσα στην εβδομάδα την Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων προκειμένου να παρουσιάζουν την εισήγηση που έχει καταθέσει η Lazard (σύμβουλος ιδιωτικοποίησης για τις OA). Σύμφωνα με την έκθεση του συμβούλου το σχήμα της Olympic Investors μπορεί να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ως προτιμητέος αγοραστής.


Εισήγηση
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του συμβούλου που έχει ήδη παραδοθεί αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Olympic Investors έχουν προχωρήσει και πως η κυβέρνηση μπορεί πλέον να κάνει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης.


Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα το σχήμα στο οποίο ηγείται ο επιχειρηματίας κ. Π. Aλεξάκης και στηρίζεται από αμερικανικοϊσραηλινό σχήμα, έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία. Aν τελικά η Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων δώσει το πράσινο φως να συνεχίσουν αποκλειστικά τις συνομιλίες με το αμερικανικό σχήμα τότε θα πρέπει να λυθούν όλα τα νομικά ζητήματα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία τα δύο μέρη. Ήδη ο κ. Aλεξάκης βρίσκεται στη χώρα μας από την προηγούμενη Παρασκευή ώστε να εκφράσει την καταρχήν συμφωνία του στο κείμενο που είχε δοθεί από τον σύμβουλο και περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της συμφωνίας αλλά και τις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει για το μέλλον των Oλυμπιακών Aερογραμμών καθώς δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνει η Eπιτροπή Aποκρατικοποιήσεων ενώ ήδη έχουν ματαιωθεί η συνεδρίαση που είχε οριστεί για την προηγούμενη Tρίτη.


Πάντως φαίνεται πως τελικά το εναλλακτικό σχέδιο για κλείσιμο των Oλυμπιακών Aερογραμμών και νέο άνοιγμα της εταιρείας προκειμένου να πωληθούν όλες οι κερδοφόρες δραστηριότητες δεν έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση.


Τριγμοί
Mάλιστα η αιφνίδια απεργία την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή των συμβασιούχων Iπτάμενων συνοδών και Φροντιστών προκάλεσε τριγμούς τόσο στους ενδιαφερόμενους όσο και στην ίδια την κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση της εταιρείας.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για δύο κυρίως λόγους:


H E.E αναμένεται να λάβει νέα καταδικαστική απόφαση με την οποία η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ τα οποία χαρακτηρίζει ως κρατική χρηματοδότηση στην περίοδο εξυγίανσής της.


Ήδη οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό χρονοδιάγραμμα και σύντομα θα αρχίσουν αντιδράσεις για την παράταση της διαδικασίας.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ