Αρχική Νέα Τοπικά Είναι μεγάλος ο καημός κι είναι πικρό το κρίμα… στην Ικαρία

Είναι μεγάλος ο καημός κι είναι πικρό το κρίμα… στην Ικαρία

8


Τον πόνο τους είπαν οι Αιρετοί του Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Βορείου Αιγαίου. Ο καθένας αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα της περιοχής αν και τα περισσότερα είναι χιλιοειπωμένα/

Συγκεκριμένα, τον απολογισμό της παρελθούσης διετίας για λογαριασμό της 9μελους Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Β. Αιγαίου έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος και Δημοτικός Σύμβουλος Βαθέως Σάμου Φίλιππος Πετρούσκας, που  σημείωσε ότι σήμερα στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων και των διεκδικήσεων είναι:

η εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά Β. Αιγαίου,
– πλήρης συγκοινωνιακή σύνδεση νησιών του Αιγαίου μεταξύ τους και με τον εθνικό κορμό
– ειδικά προγράμματα εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας
– ανάδειξη και στήριξη πλούσιας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των νησιών μας και
– λήψη ειδικών φορολογικών μέτρων.


Στο πρώτο μέρος της Γενικής Συνέλευσης είχαμε τις συζητήσεις για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης “ΘΗΣΕΑΣ”, με εισηγητές τους Στυλιανό Μαυριδόγλου (δ.σ. Ατσικής Λήμνου) και Δημήτρη Καρατζιτζή (Γραμματέας ΔΣ τεδκ Λέσβου).
Ο κ. Μαυριδόγλου τόνισε ιδιαίτερα τη διαμαρτυρία του Συνδέσμου για τον τρόπο που έγινε η κατανομή σε απόλυτους αριθμούς μεταξύ των Περιφερειών. Εξάλλου σχολίασε ότι μόνο το 35% των πόρων προέρχονται από το εθνικό πρόγραμμα και τα υπόλοιπα είναι κονδύλια από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Καρατζιτζής ζήτησε να απαιτηθεί δυναμικά και αγωνιστικά η άμεση κατανομή του υπόλοιπου 55% του ΘΗΣΕΑ, η χρηματοδότηση έργων “Ύδρευσης- Αποχέτευσης και Επεξεργασίας λυμάτων” και κάλεσε να υπάρξουν άμεσα κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των νησιών της Περιφέρειας.
Στην απογευματινή συνεδρία της 1ης μέρας, έγιναν εισηγήσεις για τα Λιμενικά Ταμεία και το συγκοινωνιακό πρόβλημα του Βορείου Αιγαίου.
Εισηγητής για τα Λιμενικά Ταμεία ήταν  ο δ.σ. Ομηρούπολης Βασίλης Λεοντάρας που τόνισε ότι πρόκειται για ένα μακροχρόνιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να περάσει η αρμοδιότητα τους ΟΤΑ.
Ζήτησε εξάλλου να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε όλες εκείνες τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της λειτουργίας των Δημοτικών λιμενικών Ταμείων.
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σάμου Σταμάτης Τσολακάκης, αναφερόμενος στο συγκοινωνιακό πρόβλημα στο Βόρειο Αιγαίο τόνισε ότι οι συγκοινωνίες για τα νησιά, αποτελούν ένα κοινωνικό μέσο μεταφοράς. Έτσι θα πρέπει να είναι σύγχρονες, προσιτές και προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. 
Εξάλλου ο Γραμματέας του ΔΣ ΤΕΔΚ Χίου Διαμαντής Σκουλούδης κατέθεσε ένα δεκάλογο θέσεων για την καλυτέρευση των συγκοινωνιών μεταξύ των νησιών αλλά και του Κέντρου.
Μεταξύ των προτάσεων: δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με τακτικά δρομολόγια χειμώνα- καλοκαίρι. Επιδότηση κόστους μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, κατοχύρωση των εκπτώσεων σε ευπαθείς ομάδες, η εφαρμογή του άρθρου 101 του αναθεωρημένου Συντάγματος για τη θέσπιση ειδικών πολιτών για τα νησιά, αλλά και καθημερινή αεροπορική σύνδεση των νησιών με Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη.
Να σημειώσουμε ότι από το νομό μας παρόντες στη Γενική Συνέλευση είναι οι Δήμαρχοι: Χίου, Ομηρούπολης, Αγίου Μηνά, Μαστιχοχωρίων, Καρδαμύλων και Ιωνίας καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι από τους προαναφερόμενους Δήμους.