Αρχική Νέα Τοπικά Τσίφτης: πολύ λίγα τα ώριμα έργα για ένταξη στο ΘΗΣΕΑΣ

Τσίφτης: πολύ λίγα τα ώριμα έργα για ένταξη στο ΘΗΣΕΑΣ

9


Την Κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Βορείου Αιγαίου (27& 28 Ιουνίου στην Ικαρία) εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Σέργιος Τσίφτης, που τόνισε ότι στο Βόρειο Αιγαίου συναντούμε τα προβλήματα της διπλής και τριπλής περιφερειακότητας που οξύνουν τα προβλήματα.
Σημείωσε ότι η Περιφέρεια βοήθησε τους 35 Δήμους και τη μία κοινότητα (Αϊ Στράτη), ενώ τόνισε ότι έχει γίνει πίστη και στο υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Τσίφτης επισήμανε ότι έχουμε πολύ λίγα ώριμα έργα στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (έχουν δημοπρατηθεί δύο από το Δήμο Χίου και ένα από το Δήμο Πέτρας) και έμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχει μία σύμπτυξη των φάσεων κατάθεσης και έγκρισης των τεχνικών προγραμμάτων έτσι ώστε άμεσα να προχωρά η δημοπράτηση του έργου.

Ο ΓΓ της Περιφέρειας έθεσε ως πρώτο στόχο το να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και δεύτερο να δοθούν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ζητώντας από τους Δημάρχους σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να παραμείνει μόνο ένας ΧΑΔΑ ανά Δήμο. Τέλος θέλησε να δώσει θετική εικόνα για την Κυβέρνηση σημειώνοντας την αύξηση των λειτουργικών δαπανών προς τα σχολεία που κατανέμονται μέσω των Δήμων.

Παρών στη συνάντηση ο Νομάρχης Σάμου κ. Μανώλης Κάρλας που τόνισε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η εξεύρεση τρόπων επιβίωσης στα νησιά. Σημείωσε ότι πρέπει η θάλασσα να γίνει μέσο σύνδεση και σχολίασε ότι δεν είναι στελεχωμένοι όπως πρέπει οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρότεινε δε τη γενναία φορολογική αναρίθμηση όπως και την ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αιρετή Περιφέρεια αλλά και ενίσχυση του Πανεπιστημίου σε όλα τα νησιά.
Χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, Λέσβου της ΝΔ Χριστίνα Καλογήρου, του βουλευτή Χίου της ΝΔ Γιάννη Πίττα, οι Νομάρχες Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης και Λέσβου Παύλος Βογιατζής, καθώς και ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας.
Σύμφωνα εξάλλου με τηλεφωνικό χαιρετισμό του υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη μπορεί να βρίσκεται στο νησί τη σημερινή 2η μέρα των εργασιών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χίου Μάρκος Μεννής επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στα νησιά μας υπάρχουν ενδονησιωτικές ιδιαιτερότητες.
Έχετε δίκιο κ. Περιφερειάρχη ότι δεν ωριμάζουν έργα, πως θα γίνει όμως αυτό όταν σε νησάκι όπως Αϊ Στράτης, Φούρνοι, Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες δεν υπάρχει ούτε ένας μηχανικός“, αναρωτήθηκε ο κ. Μεννής.
Σημείωσε την ιδιαίτερη μάχη που έδωσε ο Σύνδεσμος για να μπορέσει να παρεμβαίνει και πρότεινε η επόμενη Γενική Συνέλευση να γίνει στο νησί των Ψαρών (μάλιστα βρήκε θετική ανταπόκριση από τον επερχόμενο Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Πετρούσκα).
Εκπροσωπώντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου η νομαρχιακή σύμβουλος Λίτσα Λύκου, επισήμανε την πρωτοπορία που είχε η Χίος και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τις κινητοποιήσεις στην ακτοπλοΐα και εξέφρασε την ευχή τα αιτήματα των νησιωτικών Δήμων να βρουν “ώτα ακουόντων” σε Κυβέρνηση, ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ.