Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Τεχνητή αλλαγή καιρού με οξέα και τσιμέντο!”, του Τάσου Σαραντή

“Τεχνητή αλλαγή καιρού με οξέα και τσιμέντο!”, του Τάσου Σαραντή

14


Μια ειδική μονάδα της ρωσικής αεροπορίας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα προκειμένου να διαλύσει τα σύννεφα πάνω από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, έτσι ώστε να προσφέρει ηλιόλουστο καιρό κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων, διεθνών συνόδων κορυφής και περιόδων τουριστικών διακοπών.


Η αποκαλούμενη Μονάδα Καιρού της ρωσικής αεροπορίας με έδρα τη Μόσχα «βομβαρδίζει» τα σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο, παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, μόρια τσιμέντου και υγρό άζωτο. Όταν τα αεροπλάνα της μονάδας πετούν πάνω από τα σύννεφα, ρίχνουν σκληρά μόρια των παραπάνω χημικών ενώσεων στο κέντρο της νέφωσης. Τα σκληρά μόρια προσελκύουν το νερό κι έτσι, αρχίζει να βρέχει.


«Η συγκεκριμένη μονάδα της ρωσικής αεροπορίας  ανέλαβε δράση στη Μόσχα πριν τις εκδηλώσει του εορτασμού της 60ης επετείου της νίκης κατά του Ναζισμού, στις 9 Μαΐου και πριν τον εορτασμό της Ημέρας της Ρωσίας στις 12 Ιουνίου. Οξέα αργύρου χρησιμοποιήθηκαν για παρόμοιους λόγους κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Στάλιν και μετέπειτα ο Μπρέζνιεφ» λεει ο Λεβ Φιοντόροβ, γιατρός χημικών επιστημών.


Ρώσοι ειδικοί που μελετούν την επιρροή του μεταβαλλόμενου καιρού στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, υποστηρίζουν ότι τέτοιες επεμβάσεις επιφέρουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα. Η ρίψη επιβλαβών χημικών ουσιών έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην περιοχή που αποτελεί στόχο, αλλά και στις γύρω περιοχές. Τα αποτελέσματα τέτοιων παρεμβάσεων διαρκούν συνήθως για μια μακροχρόνια περίοδο, λένε.


Τις απόψεις τους δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Λεβ Φιοντόροβ: «Ολόκληρη η διαδικασία έχει μοναδικό στόχο να προκαλέσει βροχή από τα σύννεφα, προκειμένου να τα διαλύσει.. Οι χημικές ουσίες, απλά επιταχύνουν την διαδικασία.  Ο ξηρός πάγος είναι μια μορφή ανθρακικού οξέος, ενός αδιάσπαστου συστατικού της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Το άζωτο είναι επίσης παρόν στην ατμόσφαιρα. Οι μικρές ποσότητες των χημικών ενώσεων δεν μπορούν να αλλάξουν την αέρια δομή της ατμόσφαιρας» υποστηρίζει.


«Σε ότι αφορά την ποσότητα του τσιμέντου που χρησιμοποιείται για την διάλυση των νεφών, είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με τους ρύπους που λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν περπατούν σε μια πόλη. Όταν οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους βόλτα, τα υποβάλουν στην επιβλαβή επιρροή των εξατμίσεων των αυτοκινήτων. Η μικρή πτώση των μορίων του τσιμέντου στους δρόμους της πόλης με την βροχή περνάει απαρατήρητη, αφού είναι ισοδύναμη με τη συμβατική ατμοσφαιρική σκόνη», υποστηρίζει ο ίδιος.


Το άρθρο του Τάσου Σαραντή δημοσιεύθηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Δευτέρας 27/06/2005