Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο

Οροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο

16


Η Επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο, είναι ορισμένοι από τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία, εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις 3 Οκτωβρίου. Οι όροι αυτοί θα συμπεριληφθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που αναμένεται να υιοθετήσει η Κομισιόν στην αυριανή συνεδρίασή της.


Η Επιτροπή επαναλαμβάνει με απόλυτη σαφήνεια και τη θέση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι «ανοικτού τέλους», δηλαδή δεν προδικάζουν την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ειδικότερα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζεται η ανάγκη του απαρέγκλιτου σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας των σχέσεων καλής γειτονίας και τη δέσμευσή της να επιλύσει όλες τις εκκρεμούσες συνοριακές διαφορές, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, το χάρτη του ΟΗΕ και, αν χρειαστεί, τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης.


Στο ίδια παράγραφο, καλείται η Τουρκία να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζεται επίσης ότι μέσα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Τουρκία είναι και το να επεκτείνει (όχι μόνο να υπογράψει) τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.


Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει, για παράδειγμα, το κεφάλαιο των μεταφορών, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν η Τουρκία εξακολουθεί να απαγορεύει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της ή να απαγορεύει τη διέλευση κυπριακών αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρητή διατύπωση στο κείμενο, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έκθεση με την οποία θα αποφανθεί αν η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλους τους παραπάνω όρους που της έχουν τεθεί από κοινοτικής πλευράς.


Το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία.


Μέσα στο φθινόπωρο θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο κείμενο, το οποίο θα έχει τη μορφή «οδικού χάρτη», στον οποίο θα συμπεριληφθούν όλες οι λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στο διαπραγματευτικό πλαίσιο γίνεται αναφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες.


Στο κείμενο του «οδικού χάρτη», αυτές θα προσδιοριστούν και σίγουρα θα γίνουν αναφορές για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.λπ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ