Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Γκάφα της Υπουργού Παιδείας στη Βουλή

Ομογένεια: Γκάφα της Υπουργού Παιδείας στη Βουλή

9


Αν υπάρχουν κάποιοι που ελπίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην παιδεία των Ομογενών της Αμερικής, διαβάζοντας τις δηλώσεις που έκανε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ενώπιον Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής, την Τετάρτη, μάλλον θα απογοητευτούν από την άγνοια των αρμοδίων της γενέτειρας για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.


Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της υπουργού στο ζήτημα των σχολείων charter, που δείχνει πλήρη άγνοια του αντικειμένου. Οπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Γιαννάκου, διευκρίνισε ότι είναι πρόθυμη ως επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας, να στηρίξει τη λειτουργία των charter schools στις ΗΠΑ, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να υπαχθούν τα σχολεία αυτά στην εποπτεία της Αρχιεπισκοπής.
«Γνωρίζω τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, είναι θαυμάσιος άνθρωπος, αλλά την ευθύνη πρέπει να την έχει το ελληνικό κράτος» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.


Ως γνωστόν τα σχολεία αυτά είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, που λειτουργούν με έγκριση των αρμοδίων πολιτειακών υπουργείων Παιδείας, στη βάση εγκεκριμένου προγράμματος. Μάλιστα απαγορεύεται στις ώρες λειτουργίας του σχολείου να διδάσκονται μαθήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, πόσο μάλιστα να υπαχθούν διοικητικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Οι μαθητές φοιτούν δωρεάν, καθώς τα χρήματα δίδονται από τα εκπαιδευτικά κονδύλια του προϋπολογισμού της πολιτείας στην οποία ανήκουν.


Εκπαιδευτικοί παράγοντες στην Αμερική θεωρούν πάντως – ανεξαρτήτως της γκάφας της υπουργού – θετική τη δήλωσή της ότι θα στηριχτούν τα σχολεία τσάρτερ από την ελληνική πολιτεία. Στα τρία χρόνια που έχει προχωρήσει αυτή η ιδέα, ενώ έχει τύχει της υποστήριξης των συντονιστών εκπαίδευσης – υπάρχουν επί τούτοις αρκετές εκθέσεις του τέως συντονιστή Νέας Υόρκης Νίκου Νικολιδάκη – υπάρχουν και αρνητικές εισηγήσεις διπλωματών – όπως του πρέσβη στην Ουάσιγκτον Γιώργου Σαββαϊδη – που επικαλούνται την γενική διαφωνία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η οποία, πλην εξαιρέσεων, βλέπει τα σχολεία ως απειλή για τα εκπαιδευτήρια των κοινοτήτων.


Στη διάρκεια της ακρόασης, η κ. Γιαννάκου είπε πως «το υπουργείο Παιδείας, διέθεσε φέτος 61,3 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση των ομογενών ελληνοπαίδων – τα ποσά θα αυξηθούν, αλλά είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, να μην πω η μοναδική, που στηρίζουν οικονομικά τους ομογενείς».


Η κα Γιαννάκου, εξέφρασε τη δυσφορία της για την κατάσταση της ελληνόγλωσσης παιδείας στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «καταστάσεις ντροπής» και τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκπαιδευτική εξέλιξη των αποφοίτων των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας που εισάγονται στα ελληνικά ΑΕΙ με το σύστημα της ποσόστωσης: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς προχωρούνε αυτά τα παιδιά στις σπουδές τους, να δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και να υπάρξει διακομματική συνεννόηση. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε, ώστε τα παιδιά των ομογενών να έχουν ανοιχτούς δρόμους να ακολουθήσουν, έχοντας επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά να είναι και σε θέση να παρακολουθήσουν και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πολύ κοντά ποιοτικά σ’ αυτό της Γερμανίας» επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.


Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που παρακολουθούν το γερμανικό σχολείο, «θα πρέπει να υποστηριχτούν από πλευράς μητρικής γλώσσας. Αυτό θα το κάνουμε εμείς, σε περίπτωση που οι χώρες υποδοχής οδηγηθούν σε περικοπές των ελληνόγλωσσων προγραμμάτων. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε με αξιόπιστο τρόπο τη δυνατότητα εκμάθησης των ελληνικών και σε όσους αλλοδαπούς το θελήσουν».


Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Γιαννάκου ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι και η χρηματοδότηση εδρών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, ώστε πλάι στις ακαδημαϊκές σπουδές, να αναπτυχθεί και μια πολύπλευρη ελληνοκεντρική πολιτιστική δραστηριότητα. «Χρηματοδοτούμε έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Ανοίξαμε έδρα στο Πεκίνο, χρηματοδοτούμε τις έδρες στη Λειψία και το Βερολίνο». 

Πηγή: Greeknews