Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Υπουργός Αιγαίου για τις εργασίες του Ελληνο-Τουρκικού FORUM τουρισμού στη Σάμο

Υπουργός Αιγαίου για τις εργασίες του Ελληνο-Τουρκικού FORUM τουρισμού στη Σάμο

7


Ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Α. Παυλίδης έλαβε μέρος στις εργασίες του Ελληνο-Τουρκικού FORUM τουρισμού που οργανώθηκε, σε επίπεδο Υπουργών στην Σάμο (28 Ιουνίου)
Κατά την εισήγηση του ο Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου, υπογράμμισε τα παρακάτω:
“Η Ελληνοτουρκική Συνεργασία ιστορικά αποδεικνύεται ότι απετέλεσαι ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια συσφύξεως των σχέσεων μεταξύ των δύο Λαών. Αυτή η συνεργασία ενισχύεται με την ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ εκπροσώπων τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Forum Τουρισμού που σήμερα συνεδριάζει στην όμορφη Σάμο. Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε και οι δύο πλευρές τόσο την κοινή διάθεση για ανταλλαγή εμπειριών όσο και τις δυνατότητες που μας παρέχουν προγράμματα της Ε.Ε, όπως το INTERREG Ελλάς – Τουρκία, με κύριο στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της κάθε πλευράς.
Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενταθεί η προσπάθεια προστασίας του παράκτιου και θαλασσίου περιβάλλοντος μας με αυστηρά τήρηση των Διεθνών Κανονισμών.
Δεδομένης της αποφάσεως της Τουρκίας να ακολουθήσει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θέτω υπ’ όψη των Μελών του Forum ότι το “Ευρωσύνταγμα” – παρά τις πρόσφατες ταλαιπωρίες του – περιλαμβάνει ειδικό άρθρο δια του οποίου στηρίζονται οι Τουριστικές πολιτικές των Κρατών – Μελών της Ε. Ε. . Βασίζεται δε αυτή η στήριξη στην ιδέα ότι ο τουρισμός, πέραν των άλλων, είναι και κοινωνικό αγαθό.
Αυτό το “αγαθό” έχει ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ όσων θεσμικά δύνανται να το παράγουν και να το προσφέρουν στους πολίτες των κρατών τους.
Η συνεργασία, βέβαια, απαιτεί αμοιβαιότητα. Αυτό επιβάλλει υπερκέραση των εμποδίων που παρουσιάζονται στις δύο πλευρές και τα οποία ήδη αναφέρθησαν από τους συναδέλφους κ. Αβραμόπουλο και κ Koc.
Θα επιμείνω όμως στην παράμετρο εκείνη της αμοιβαιότητας που αναφέρεται στο πλήθος των διακινουμένων επισκεπτών μεταξύ των Τουρκικών ακτών και των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Από τα “περάσματα” Μυτιλήνη – Αϊβαλί, Χίος – Τσεσμέ, Σάμος – Κουσάντασι, Κως – Αλικαρνασός, Ρόδος – Μαρμαρίς, διακινείται όγκος τουριστών με εντυπωσιακό “έλλειμμα” για την Ελληνική πλευρά.
Η “αμοιβαιότητα” υπαγορεύει το φαινόμενο αυτό, με ότι συνεπάγεται, να αντιμετωπισθεί με προσοχή από την Τουρκική πλευρά.
Υπογραμμίζω τα παραπάνω καθόσον αποτελεί πεποίθηση μου ότι η μεταξύ μας ειλικρινής συνεργασία, σ’ όλους τους τομείς, είναι ανάγκη να βασισθεί στην ισοτιμία και την αλληλοκατανόηση.
Αυτή η “κατανόηση” συνέβαλε εις το να με διαδεχθεί στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία κατείχα μέχρι το 2004, ο Τούρκος συνάδελφος κ. Χαβούζογλου. Αποτελεί επίσης εκδήλωση αυτής της “κατανόησης” και η υπογραφή σήμερα εδώ στην Σάμο του “πρωτοκόλλου συνεργασίας” μεταξύ HATTA και TURSAB που ασφαλώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη αποδοτικότερης συνεργασίας μεταξύ του εκπροσώπου του Ιδιωτικού Τουριστικού Τομέα των δύο χωρών μας.