Αρχική Νέα Τοπικά Διαβάθμιση των προσωπικών δεδομένων ζητούν οι δημοσιογράφοι, για σωστή ενημέρωση

Διαβάθμιση των προσωπικών δεδομένων ζητούν οι δημοσιογράφοι, για σωστή ενημέρωση

14“Διαβάθμιση των περιπτώσεων, ώστε από την μια πλευρά να διαφυλάσσεται το δικαίωμα της ενημέρωσης και από την άλλη να αποφεύγεται η πρόκληση αισθήματος ανησυχίας στον πολίτη”, ζητά η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ επισημαίνει στον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Γουργουράκη ότι “τον τελευταίο καιρό αποδέκτης διαβημάτων πολλών συναδέλφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πλημμελή ενημέρωση που παρέχεται από τις αστυνομικές αρχές σε σχέση με συμβάντα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές, επικαλούμενες ρητές οδηγίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., δεν δημοσιοποιούν τα ονόματα εμπλεκομένων σε υποθέσεις του αστυνομικού δελτίου, προτάσσοντας την κείμενη νομοθεσία περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων”, σημειώνεται.
Η Ενωση των δημοσιογράφων θυμίζει ότι βασική αρχή του εν ισχύει Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του πολίτη.
“Ωστόσο, η ελλιπής παροχή στοιχείων από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, κατ’ εντολήν της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δημιουργεί προσκόμματα στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και κατά συνέπεια στην πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης.
…”Όταν μια ανακοίνωση της Αστυνομίας κάνει λόγο για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου νεαρού, χωρίς να δίδεται το όνομα του, σκεφτείτε με την μετάδοση της είδησης πόσοι γονείς 20χρονων καρδιοχτυπούν. Ομοίως, όταν αναφέρεται ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην εθνική, χωρίς να ανακοινώνονται τα ονόματα τους, σκεφτείτε το μέγεθος της ανησυχίας που καταλαμβάνει εκείνους που κάποιος δικός τους ταξιδεύει”, δίνει χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΕΣΗΕΠΗΝ που σχολιάζει ότι σε “περιπτώσεις χαμηλής εγκληματικότητας δεν θα υπήρχε αντίρρηση να προστατεύονται τα δεδομένα των εμπλεκομένων”.