Αρχική Νέα Τοπικά ΤΕΕ: επείγει ο χωροταξικός σχεδιασμός στα νησιά μας

ΤΕΕ: επείγει ο χωροταξικός σχεδιασμός στα νησιά μας

9


Στην άμεση επικαιρότητα έρχεται το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού στο νομό,  που θα κρίνει και την πορεία του για τα επόμενα τουλάχιστον 8 χρόνια.
Το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα για την αποκατάσταση των παραδοσιακών μνημείων), επισημαίνοντας ότι ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διαθέτει εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο όμως δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει τα επιμέρους χωροταξικά σχέδια ανά νομό.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ Δημήτρης Μάντζαρης σημείωσε ότι η δημιουργία χωροταξικού σχεδιασμού έχει να κάνει με την ανάπτυξη που επιθυμούμε στον κάθε νομό ενώ παράλληλα προσφέρει την ασφάλεια στους πιθανούς επενδυτές για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις. Σημείωσε εξάλλου με δεδομένο ότι η ευθύνη δεν ανήκει στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η Πολιτεία πρέπει να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που πρέπει να στηρίζεται όχι σε απαγορεύσεις αλλά σε κίνητρα.
Τα χωροταξικά σχέδια με τη σύγχρονη έννοια δεν είναι μόνο οργάνωση του χώρου αλλά αφορούν και το γενικότερο σχεδιασμό και την προοπτική ανάπτυξης σε ένα τόπο, τόνισε εξάλλου ο Αντώνης Μήλιας που ήταν μέλος της ομάδας εργασίας του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ που εκπόνησε την εργασία για το χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Εξηγώντας ο κ. Μήλιας σημείωσε ότι θεσμικά έχει εξαιρεθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το χωροταξικό σχεδιασμό, κάτι που μπορεί να μην επηρεάζει τις Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει στα νησιωτικά συμπλέγματα.
Έτσι την ευθύνη έχει κατά κύριο λόγο το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά δεύτερο η Περιφέρεια, που χρειάζεται να θέσουν στην άκρη το όποιο πολιτικό κόστος και να προχωρήσει ο σχεδιασμός.
Η διοργάνωση εξάλλου του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στο νησί μας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναδεικνύει αυτή την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στους 3 νομούς της περιοχής και θέτει επί τάπητος το πρόβλημα.