Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Λίμνη υγρού μεθανίου στον Τιτάνα;”, του Τάσου Σαραντή

“Λίμνη υγρού μεθανίου στον Τιτάνα;”, του Τάσου Σαραντή

11Θα μπορούσε ο Τιτάνας, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, να είναι ένα σώμα γεμάτο λίμνες; Μια νέα φωτογραφία που ελήφθη από το διαστημικό σκάφος Cassini, συνηγορεί προς αυτή τη θεωρία.


Στην φωτογραφία απεικονίζεται μια τεράστια σκούρα κηλίδα που θα μπορούσε να είναι λίμνη υγρού μεθανίου . Το διαστημικό σκάφος Cassini, που έφτασε τον Ιανουάριο στο σύστημα του Κρόνου, φωτογράφισε στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα μια σκούρα περιοχή μήκους 234 χλμ και πλάτους 73 χλμ, η οποία χαρακτηρίζεται από ομαλό περίγραμμα όμοιο με τις όχθες των λιμνών στη Γη.
“Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι μοναδικό στην εξερεύνηση του Τιτάνα μέχρι σήμερα” δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ταρτλ, μέλος της ομάδας που επεξεργάζεται τις εικόνες από το Cassini στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.


Αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι στον παγωμένο Τιτάνα υπάρχουν μεγάλοι όγκοι υγρού μεθανίου, μέχρι στιγμής τέτοιες λίμνες ή θάλασσες δεν έχουν εντοπιστεί. “Η περίμετρος της κηλίδας που εντοπίστηκε θυμίζει τις ακτές των λιμνών στη Γη που λειαίνονται από τη διάβρωση και την απόθεση του νερού” εξηγεί Η Ταρτλ.


Η σκούρα λίμνη βρίσκεται στην πιο νεφελώδη περιοχή του Τιτάνα, προς το νότιο πόλο, ο οποίος εικάζεται ότι είναι η πλέον πιθανή περιοχή πρόσφατων βροχοπτώσεων μεθανίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αυτή την περιοχή κάποιες από τις θύελλες είναι αρκετά ισχυρές με αποτέλεσμα να δημιουργούν βροχές μεθανίου που πέφτουν στην επιφάνεια.


Μια εναλλακτική ερμηνεία για την εικόνα που έλαβε το Cassini είναι ότι η σκοτεινή κηλίδα είναι ο πυθμένας μιας λίμνης που έχει ξεραθεί από καιρό, ή απλώς μια κοιλότητα όπου αποτέθηκαν σκούροι υδρογονάνθρακες σαν πίσσα.


Τα επόμενα τρία χρόνια, το Cassini θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον 39 ακόμα περάσματα από τον Τιτάνα, ο οποίος καλύπτεται από μια πορτοκαλί, αδιαφανή ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των περασμάτων το διαστημικό σκάφος θα
αναζητήσει ανακλάσεις από λείες επιφάνειες, οι οποίες θα αποτελούσαν ισχυρή ένδειξη για την παρουσία υγρών.


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Cassini εντόπισε στην επιφάνεια του Τιτάνα ένα ιδιότυπο ηφαίστειο που αναβλύζει πάγο. Τότε, οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά που πρόδιδαν την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον Τιτάνα προέρχονται από παροδικές πλημμύρες παγωμένων υλικών που αναβλύζουν από το υπέδαφος. Το “κρυοηφαίστειο” πρόβαλε ως ένας θόλος σχηματισμένος από πάγους που αναβλύζουν στην επιφάνεια και απελευθερώνουν μεθάνιο. Οι φασματικές αναλύσεις υπέδειξαν ότι το κύριο συστατικό του ηφαιστειακού υλικού δεν είναι νερό.


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ