Αρχική Νέα Τοπικά Συνέντευξη τύπου ΤΕΕ: Γνωριμία με τους… ειδικούς

Συνέντευξη τύπου ΤΕΕ: Γνωριμία με τους… ειδικούς

16


Πρόκειται για τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας που προσφέρει στήριξη σε τεχνικά θέματα και που η άποψή του έχει αυξημένο κύρος. Ο λόγος για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που τα στελέχη του στο Βόρειο Αιγαίο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του παραρτήματος στη Χίο το μεσημέρι της Πέμπτης.
Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή επιστημονική ημερίδα για τη “συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων και μνημείων”, ο Πρόεδρος του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου Δημήτρης Μάντζαρης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Χίου Στέλιος Φράγκος και ο Αντώνης Μήλιας Διευθυντής της Διεύθυνσης Αθλητισμού- Πολιτισμού- Αποδήμων και Επιμόρφωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δια της ΝΕΛΕ συνδιοργάνωσε την εκδήλωση, παρουσία και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ Παναγιώτη Χαβιάρα και Γιάννη Δεληογλάνη παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο χωροταξικό σχεδιασμό που χρειάζονται τα νησιά μας, ενόψει και του σχεδιασμού έργων για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο. Όπως τόνισε ο κ. Μάντζαρης η Πολιτεία πρέπει να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που πρέπει να στηρίζεται όχι σε απαγορεύσεις αλλά σε κίνητρα.
Με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα ο κ. Μάντζαρης σημείωσε ότι ως ΤΕΕ, που στο Βόρειο Αιγαίο εκπροσωπεί 850-900 μηχανικούς, εξετάζουν μεταξύ άλλων και πως τα διάφορα Προεδρικά Διατάγματα μπορούν τοπικά να εφαρμοστούν.
Αναφορά έγινε και στο θέμα των γραφειοκρατικών προβλημάτων που υπάρχουν με την έγκριση αδειών και μελετών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ο κ. Φράγκος ότι η αρμόδια υπηρεσία (ΣΧΟΠ) του υπουργείου Αιγαίου δεν στελεχώνονταν με χιώτες επιστήμονες και έτσι παρατηρούταν μεγάλη καθυστέρηση στις συνεδριάσεις.
Ο κ. Μάντζαρης επισήμανε επίσης το θέμα της αλλαγής του Αρχαιολογικού νόμου που φέρει για παράδειγμα την κατάργηση των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων σε Λέσβο και Ρόδο και τη δημιουργία μιας κεντρικής διεύθυνσης στη Σάμο, ζητώντας να παραμείνει η παλιά μορφή.
Σημαντική είναι όμως η προσφορά του Επιμελητηρίου ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας. Ο κ. Μάντζαρης σχολίασε ότι πολλές φορές τα διάφορα όργανα λαμβάνουν από το επιμελητήριο τις θέσεις που τους αρέσουν, όμως το ΤΕΕ Δε θέλει να είναι το άλλοθι για τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται.
Με γνώση και άποψη των τοπικών προβλημάτων, σε καμιά περίπτωση το ΤΕΕ δεν επιθυμεί να λαμβάνει θέση για όποιο θέμα δημιουργείται, έχει όμως τη γενική αρχή ότι τα έργα πρέπει να γίνονταν βάση μελετών και νόμιμων διαδικασιών, ενώ σημείωσαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που έκριναν ότι ήταν ακραίες κατέθεσαν και προσφυγή για ακύρωση αποφάσεων Νομαρχιακών ή Δημοτικών οργάνων.