Αρχική Πολιτισμός ΨΑΡΑ: εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

ΨΑΡΑ: εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

16


Τριήμερο εκδηλώσεων για την 181η επέτειο μνήμης από το ολοκαύτωμα των Ψαρών πραγματοποιείται από Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή στα ιστορικά Ψαρά.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακών αντικειμένων και ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς και έκθεσης ζωγραφικής από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου Ψαρών.
Στις 9.00 το βράδυ ο πολιτιστικός σύλλογος “Λέων Αλάτιος” της Χίου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση “Ελευθερία ή Θάνατος” στηριγμένο σε έργο της Μαρίνας Καραβά- Γαλάνη.
Το Σάββατο θα γίνει τρισάγιο στις 8.00 το βράδυ στο Μνημείο των Πεσόντων στη Μαύρη Ράχη Ψαρών και θα ακολουθήσει η αδελφοποίηση του Δήμου Ψαρών με το Δήμο Ερμούπολης, αφού στη Σύρο κατέφυγαν πάρα πολλοί Ψαριανοί (όπως και Χιώτες) για να γλιτώσουν τη σφαγή από τους Τούρκους.
Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία από Ψαριανούς μαθητές, ενώ με πρωτοβουλία του Μορφωτικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών “Κωνσταντίνος Κανάρης” θα η αναπαράσταση πυρπόλησης της πυριτιδαποθήκης. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, το Δήμο Ψαρών και την ευγενική χορηγία του Προέδρου της “Μηχανικής Α.Ε.” κ. Π. Εμφιετζόγλου κατασκεύασαν από χαρτόνι ένα μικρό πύργο ο οποίος και θα ανατιναχθεί, όπως έγινε και στα 1824.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 3 Ιουλίου με τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τρισάγιο στην οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη.
Να σημειωθεί ότι τόσο το πρωί του Σαββάτου όσο και της Κυριακής θα δρομολογηθεί πλοίο για Ψαρά με αυθημερόν επιστροφή. Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στο Λιμεναρχείο Χίου (τηλ. 22710-44433).