Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων

Ερώτηση Τσουρή για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων

6Η εισροή προσφύγων αποτελεί για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθημερινό φαινόμενο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού κράτους θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας τους κατά το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας, καθώς και ο σεβασμός των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.


Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης των προσφύγων, που παράνομα εισέρχονται στο νησί της Χίου ήταν το αντικείμενο της ερώτησης που υπέβαλε στον αρμόδιο Υπουργό η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.


Οι συντονισμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στα αλλεπάλληλα συμπτώματα παραβίασης της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των προσφύγων καθιστούν, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τις προθέσεις της ως προς τη βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ελπίδα Τσουρή
Βουλευτής Νομού Χίου


Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης


Θέμα: Πρόσφυγες στη Χίο


Η παράνομη εισροή προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Μέχρι πρόσφατα οι πρόσφυγες που έρχονταν παράνομα στη Χίο, φιλοξενούνταν, κατά τις πρώτες μέρες της παραμονής τους στο νησί, σε ένα κοντέινερ, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, στέγασης και σίτισης. Η δυναμική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους, είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του κοντέινερ.


Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε καταυλισμό, εκτός της πόλης της Χίου, ο οποίος, κατά καιρούς, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αυξημένου αριθμού παράνομων προσφύγων, με αποτέλεσμα οι συνθήκες κράτησης τους να είναι κακές.


Μέχρι πρόσφατα, επιτρεπόταν στους πολίτες, τους δημοσιογράφους, αλλά και εθελοντές δικηγόρους και δασκάλους να εισέρχονται στον καταυλισμό και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους. Πριν από έναν περίπου μήνα, η Αστυνομική Διεύθυνση της Χίου αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους, αλλά και δασκάλους, οι οποίοι είχαν αναλάβει να προσφέρουν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες μετανάστες.


Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί στην τοπική κοινωνία η πεποίθηση ότι ο καταυλισμός των προσφύγων έχει “γκετοποιηθεί”.Ερωτάται ο κύριος Υπουργός


1. Γιατί απαγορεύθηκε η ελεύθερη είσοδος στους δικηγόρους, τους δασκάλους και γενικότερα τους πολίτες, που πρόσφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες και τι προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει γι’ αυτό;
2. Υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη βελτίωση των υποδομών του παραπάνω καταυλισμού ή την κατασκευή νέου;


22 Ιουνίου 2005


Η ερωτώσα  βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή