Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Έρημος η Αφρική από την άνοδο της θερμοκρασίας, του Τάσου Σαραντή

Έρημος η Αφρική από την άνοδο της θερμοκρασίας, του Τάσου Σαραντή

21Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου θα επιδράσει καταλυτικά στα συστήματα των αμμόλοφων στις εσωτερικές περιοχές στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου και θα καταστρέψει τις περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, προειδοποιεί μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.


Σήμερα, μεγάλα τμήματα στο νότιο τμήμα της Αφρικής, από τη βόρεια Νότιο Αφρική έως την Αγκόλα και τη Ζάμπια καλύπτονται από σταθεροποιημένους αμμόλοφους που συγκροτούν την έρημο Καλαχάρι. Πρόκειται για μια έκταση που καλύπτει περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία καλύπτεται μερικώς από βλάστηση, όπου ζει ένα συνεχόμενα αυξανόμενος πληθυσμός βοσκών και αγροτών.


Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των ξηρασιών και των ανεμοθυελλών καθώς και η μείωση των βροχοπτώσεων θα επιφέρει μια εκτεταμένη “ενεργοποίηση” και μετατόπιση των αμμόλοφων, κάτι που τελευταία φορά συνέβη πριν από 14 με 16 χιλιάδες χρόνια. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται μετακίνηση της άμμου σε παρακείμενες περιοχές και πλήρη καταστροφή των υπαρχόντων καλλιεργειών.


Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Τόμας, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι συγκεκριμένοι αμμόλοφοι ενισχύθηκαν με το πέρασμα των αιώνων με αποτέλεσμα, πλέον, να καλύπτονται από βλάστηση. Η επιστημονική ομάδα προχώρησε στην πραγματοποίηση προσομοιώσεων για την εξέλιξη του κλίματος στην Αφρική, σε συνδυασμό με τις εικοσάχρονες παρατηρήσεις που είχε συγκεντρώσει για την δραστηριότητα των αμμόλοφων στην έρημο Καλαχάρι.


Παρόλο που “έτρεξαν” διαφορετικά μοντέλα στον υπολογιστή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλα έδειξαν δραματική πρόοδο στην “δραστηριοποίηση” των αμμόλοφων. Όπως προκύπτει, οι αμμόλοφοι στο νότο της Μποτσουάνα και της Ναμίμπια πρόκειται να “ενεργοποιηθούν” μέχρι το 2039, ενώ οι αμμόλοφοι που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά στην Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε και την Ζάμπια θα αρχίσουν να μετατοπίζονται σημαντικά μέχρι το 2069. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, όλοι οι αμμόλοφοι, από τη Νότιο Αφρική μέχρι τη Ζάμπια και την Αγκόλα θα αρχίσουν να μετατοπίζονται.


“Έχουμε κάνει πολλές έρευνες για το λιώσιμο των πάγων και την υποχώρηση των παγετώνων που μας έχουν δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αλλαγές που πρόκειται να προκύψουν στις παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού. Όμως, υπάρχουν ελάχιστες ανησυχίες σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάποιες περιοχές της Αφρικής μπορούν να μεταβληθούν μέσα στον 21ο αιώνα” επισημαίνει ο καθηγητής Ντέβιντ Τόμας.


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/7/05