Αρχική Νέα Τοπικά Αποκαλυπτική έρευνα Νομαρχίας για πολυκαταστήματα

Αποκαλυπτική έρευνα Νομαρχίας για πολυκαταστήματα

9Αναγκαιότητα αποτελεί για την Πολιτεία να ρυθμίσει τα θέματα που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων, διότι διαφορετικά πολύ πιθανή είναι η ύφεση και ο μαρασμός της εμπορικής ζωής των πόλεων από το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων στο νομό μας, παρουσιάστηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και πραγματικά ήταν εντυπωσιακά.
Η απόφαση για διεξαγωγή έρευνας είχε ληφθεί από το Ν.Σ. τον Οκτώβριο του 2003, όταν ήταν προ των πυλών τα μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα που σήμερα αποτελούν πραγματικότητα και για τη Χίο
Η νομαρχιακή σύμβουλος Αριέττα Γιακούμα σημείωσε κατά την παρουσίαση ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από στοιχεία ανάλογων μελετών είναι ότι η εγκατάσταση πολυκαταστημάτων οδηγεί σε υποβάθμιση της ζωής ολόκληρων περιοχών.
Το φθηνό προϊόν που είναι ο “κράχτης” σε μια περίοδο όπου μια μισθοσυντήρητη οικογένεια δύσκολα τα βγάζει πέρα, μπορεί πρόσκαιρα να ανακουφίζει το πορτοφόλι μας αλλά σε βάθος χρόνου το επιδεινώνει.
Καταρχήν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με μισθωτή εργασία ήδη δέχονται πιέσεις και θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να μειώσουν το προσωπικό.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν παρά τον ίδιο τον επιχειρηματία, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό, που επιδεινώνει βέβαια το συνεχές ωράριο. Ακόμα όμως και επιχειρήσεις που δεν θίγονται άμεσα από τα πολυκαταστήματα λόγω των προϊόντων που πωλούν, θα πληγούν από τη γενικότερη μείωση της κατανάλωσης από την πλευρά των πολιτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η έρευνα σπάει και το μύθο πως τα πολυκαταστήματα δίνουν θέσεις εργασίας, αφού “με βάση τις έρευνες μια νέα θέση μερικής απασχόλησης σε υπερ- καταστήματα καταστρέφει 2-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους”!
Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν μπορούν φυσικά να λυθούν μέσα από καμπάνιες για ενίσχυση των τοπικών καταστημάτων. Το νομαρχιακό συμβούλιο καλείται σε δεύτερο επίπεδο να μελετήσει μέτρα και να ζητήσει ρυθμίσεις από την Πολιτεία, ενισχύοντας τη φωνή του φέρνοντας το θέμα και στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ), ανάλογα με τα μέτρα που ισχύουν σε  ευρωπαϊκές χώρες. Η ίδια η μελέτη σημειώνει ότι σε χώρες όπως οι: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό υπάρχουν χαμηλότερα όρια σε ότι αφορά τον αριθμό και το μέγεθος των πολυκαταστημάτων!


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Μεταξύ των προτάσεων που εισηγείται η έρευνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι:
– ο εκσυγχρονισμός και η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα ολιγοπώλια μονοπώλια.
– Η αύξηση των κινήτρων προς τις μικρές επιχειρήσεις
– Η ενεργοποίηση και η διεύρυνση των συνθηκών του ανταγωνισμού.
– Ο αυστηρός καθορισμός όρων χρήσης γης των εμπορικών, βιοτεχνικών και άλλων ζωνών επιχειρηματικής δράσης.
– Η αναπροσαρμογή του νόμου, με περιορισμό του αριθμού των τ.μ,. σε σχέση με τον πληθυσμό και των προϊόντων που εμπορεύονται οι υπεραγορές.