Αρχική Νέα Τοπικά ΔΕΥΑΧ: Πιλοτικά για τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό

ΔΕΥΑΧ: Πιλοτικά για τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό

27

Την επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης για αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού σε τριτοβάθμιο, ώστε να γίνει χρήση των προϊόντων του για αρδευτικούς σκοπούς, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης σημείωσε ότι η συνεργασία θα γίνει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα αφορά τη δοκιμή για ένα μικρό μέρος του βιολογικού και συγκεκριμένα για την παραγωγή 50 κ.μ. νερού την ώρα. Εφόσον σημείωσε υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τότε μπορούν να εξετάσουν την περαιτέρω εφαρμογή.
Ερωτηματικά τέθηκαν πάντως για το θέμα της μελέτης και αν υπάρχει τέτοια στη ΔΕΥΑΧ. Σχετικό ερώτημα κατέθεσε ο δ.σ. Νίκος Μαρτάκης, για να σημειώσει ο Διευθυντής της Επιχείρησης Δημήτρης Κούβακας ότι αυτή που έχουν επί Δημαρχίας Γιάννη Μπουμπάρη δεν είναι μελέτη εφαρμογής. Ο κ. Φυτούσης σημείωσε ότι θα ληφθούν σχετικές μελέτες άλλων βιολογικών σταθμών και έτσι θα γίνει η επικαιροποίηση από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΧ, εφόσον όμως χρειαστεί στην πορεία επιπλέον μελέτη τότε θα έρθει το θέμα εκ νέου στο συμβούλιο.

Αναγκαία η συμφωνία καλλιεργητών
Ο Μιχάλης Σφυράκης από την ελάσσονα μειοψηφία ζήτησε να υπάρξει πριν την οποιαδήποτε ανάθεση η σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των αγροτών και συγκεκριμένα του ΑΣΕΧ και του Γεωργικού Συνεταιρισμού έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι το προϊόν από τον τριτοβάθμιο βιολογικό θα χρησιμοποιηθεί. Το ίδιο θέμα επισήμανε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ Βασίλης Τριανταφυλλίδης.
Ο Πάνος Αναγνώστου έκανε λόγο για πειραματισμούς, ενώ ο Στέφανος Γεροντέλλης εξέφρασε φόβους μήπως το τελικό προϊόν έχει μέσα βαρέα μέταλλα. Ο κ. Φυτούσης επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα, ενώ σχολίασε ότι από την ώρα που θα υπάρξει αξιοποίηση των προϊόντων για άρδευση θα μειωθεί η άντληση του Κορακάρη άρα και το ενδεχόμενο παρουσίας υδραργύρου.