Αρχική Νέα Τοπικά Αναπτυξιακό Συνέδριο με υποσχέσεις ενίσχυσης της Περιφέρειας

Αναπτυξιακό Συνέδριο με υποσχέσεις ενίσχυσης της Περιφέρειας

6Την ανάγκη να στραφεί η προσοχή στην Περιφέρεια, ύστερα από το δικαιολογημένο βάρος που δόθηκε στο Κέντρο την προηγούμενη περίοδο για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Χρήστος Φώλιας.
Αναφερόμενος στο “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013”, που είναι και ο τίτλος του διήμερου συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα, ο κ. υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη επένδυση και στην τοπική “προίκα”, εννοώντας τα τοπικά προϊόντα. Ως θετικό παράδειγμα έδωσε τη μαστίχα Χίου, όπου παράγεται και τυποποιείται στο νησί και έχει πλέον διεθνή αναγνώριση ως προϊόν ποιότητας.


Οι εργασίες
Με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τις απαντήσεις που έδωσαν οι τοπικοί φορείς στο ερωτηματολόγιο της Περιφέρειας, για την κατάρτιση του προγράμματος της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και τις εισηγήσεις των νομαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων των επιμελητηρίων των νησιών ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 207-2013” για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πολλά υποσχόμενος ο τίτλος του Συνεδρίου την έναρξη του οποίου κήρυξε ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, που τόνισε ότι κομβικό σημείο για τον επόμενο σχεδιασμό είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας από τη μέχρι τώρα διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν έχει προοπτικές αν δεν συνοδεύεται από την αναμόρφωση του διοικητικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Κύριος ομιλητής κατά την πρώτη μέρα ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Χρήστος Φώλιας που ανέφερε ότι η διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλες τις Περιφέρειες, θα ολοκληρωθεί με το Εθνικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου.It’s Greek, it’s great
Ο κ. υφυπουργός τόνισε ότι ήρθε η ώρα της Περιφέρειας ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που δεν θα στηρίζεται στο τι πήραμε αλλά πώς το επενδύσαμε. “Οι πόροι δεν είναι δαπάνες. Οι πόροι πρέπει να είναι επένδυση”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κάθε Περιφέρεια πρέπει να αναδείξει την “τοπική της προίκα”, δίνοντας σαν θετικό παράδειγμα την περίπτωση της μαστίχας.
“Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε φθηνά εργατικά, πρέπει λοιπόν να περάσουμε ότι τα προϊόντα μας, είναι προϊόντα ποιότητας”. Μάλιστα είπε και ένα δικό του σλόγκαν που χρειάζεται να συνοδεύει τα προϊόντα μας στην παγκόσμια αγορά: “It’s Greek, it’s great!”.
Χαιρετίζοντας στην έναρξη των εργασιών ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Σέργιος Τσίφτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι τα θέματα προτεραιότητας στη νέα προγραμματική περίοδο θα στοχεύουν στη: σύγκλιση, περιφερειακή ανταγωνιστικότητα- απασχόληση και εδαφική συνεργασία.
“Είναι βέβαιο ότι η Περιφέρειά μας λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα έχει μια ειδική φυσιογνωμία και απαιτεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγραμματισμού που θα λαμβάνει υπόψη τις εγγενείς αδυναμίες που προκύπτουν από αυτή αλλά και που θα μετατρέπει τις αδυναμίες σε πλεονεκτήματα. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε όλοι μαζί”, πρόσθεσε ο κ. Τσίφτης.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Λέσβου Χριστιάνα Καλογήρου, Σάμου  Θαλασσινός Θαλασσινός και Χίου Γιάννης Πίττας ενώ μήνυμα απέστειλε η Βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, όπου μια ίωση δεν την άφησε να παρευρεθεί στις εργασίες.


του Θοδωρή Πυλιώτη, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (5/7/05)