Αρχική Νέα Τοπικά Διπλή κινητοποίηση στην έναρξη του Συνεδρίου για την Δ’ Περιφερειακή Περίοδο

Διπλή κινητοποίηση στην έναρξη του Συνεδρίου για την Δ’ Περιφερειακή Περίοδο

9


Στο ισόγειο του ΟΜΗΡΕΙΟΥ αναγκάστηκαν και διαδήλωσαν το πρωί της  Δευτέρας οι απλήρωτοι εδώ και 6 τουλάχιστον μήνες συμβασιούχοι στα προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας και λοιπών κοινωνικών δομών των Δήμων, αλλά και οι κάτοικοι των συνοικιών του Δήμου Χίου που είδαν την τελευταία περίοδο να διακόπτονται τα δρομολόγια των mini-bus.
Την ίδια ώρα στο 2ο όροφο του ΟΜΗΡΕΙΟΥ διεξαγόταν η συζήτηση για το Αναπτυξιακό Συνέδριο στα πλαίσια του “Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013”, όμως η δυναμική παρουσία των συγκεντρωμένων ανάγκασε τον οικοδεσπότη Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Σέργιο Τσίφτη να τους συναντήσει και να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Απαντήσεις εξάλλου για το θέμα των αστικών λεωφορείων έδωσε ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης που διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους ότι το αργότερο αύριο θα φύγει για την Περιφέρεια η νέα απόφασή του για τα mini-bus. Τόνισε όμως ότι το θέμα για τον ίδιο είναι καθαρά πολιτικό αν υπάρξει και νέα  ακύρωση, αφού έχει τις διαβεβαιώσεις από τις υπηρεσίες ότι η απόφαση είναι νομότυπη, θέτοντας προ των ευθυνών της την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη.
Σχετικά με το θέμα εξάλλου των εργαζομένων σε προγράμματα των Δήμων, η κινητοποίηση φαίνεται ότι έφερε το συντονισμό των κυβερνητικών στελεχών, αφού την ώρα που δινόταν η απάντηση από το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σπύρου Βλιάμου ότι και αυτός έχει λάβει την υπόσχεση ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ότι εκκρεμεί η υπογραφή μόνο του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον υφιστάμενο του παρόντα υφυπουργό Χρήστο Φώλια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
Άλλωστε δεν ήταν δυνατόν προφανώς να συζητιέται το θέμα της προοπτικής Ανάπτυξης των νησιών για την περίοδο 2007-2013 και μερικές δεκάδες εργαζόμενοι να αποδεικνύουν με την κινητοποίηση τους τη γύμνια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Αβέβαιο είναι πάντως το μέλλον των προγραμμάτων. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη έναντι της Ε.Ε. να τα συνεχίσει και μετά το καλοκαίρι του 2006, κανείς όμως δεν ξέρει πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα αφού οι Δήμοι ζητούν να αποδοθούν εθνικοί πόροι.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής τόνισε στο ΓΓ του υπουργείου ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο και ανατεθούν τα έξοδα στους Δήμους τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει.
Ο κ. Βλιάμος σημείωσε ότι από την πλευρά του τα θέματα αυτά θα τεθούν στις 14 Ιουλίου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Πόρων και στις 15 του ίδιου μήνα στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης στη Θεσσαλονίκη.


Mini-bus
Στο θέμα των δρομολογίων από τα αστικά λεωφορεία στις συνοικίες οι κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι, δέχθηκαν θετικά τη δέσμευση του Νομάρχη Χίου Π. Λαμπρινούδη ότι μέχρι αύριο θα κατατεθεί η νέα απόφαση στην Περιφέρεια και πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει άλλο κώλυμα. Σημείωσε ότι το μέτρο εφαρμοζόταν από το 2003, με την αλλαγή όμως του νόμου πριν 5 μήνες η νέα απόφαση του Νομάρχη προσβλήθηκε από τους ταξιτζήδες.
Στις πιέσεις που δέχτηκε ο ΓΓ της Περιφέρειας απάντησε πως η Περιφέρεια το μόνο που εξετάζει είναι η νομιμότητα των αποφάσεων και δεν μπαίνει στη σκοπιμότητα. Σημείωσε πάντως ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση να βρεθεί λύση.
Ο κ. Λαμπρινούδης τονίζοντας ότι αν υπάρξει και πάλι ακύρωση τότε το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, εξήρε τους κατοίκους για τη δυναμική τους στάση και για το γεγονός ότι συγκέντρωσαν 1.500 περίπου υπογραφές.
Παράλληλα σημείωσε ότι καταλαβαίνει τα αιτήματα των ταξιτζήδων που πρέπει να ζήσουν, οφείλουν όμως να αφήσουν τον κόσμο να έχει επιλογή στη μετακίνησή του.  Ο κ. Λαμπρινούδης ανακοίνωσε μάλιστα στους συγκεντρωμένους ότι ο ίδιος θα κάνει πρόταση να υπάρξει προγραμματική συμφωνία μεταξύ Δήμου Χίου, ΤΑΞΙ και Νομαρχίας έτσι ώστε τα περιφερειακά πάρκινγκ του Δήμου να ενώνονται με κούρσες ταξί.

του Θοδωρή Πυλιώτη (από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 5/7/05)