Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιτυχής η “ολέθρια σύγκρουση” με τον κομήτη, του Τάσου Σαραντή

Επιτυχής η “ολέθρια σύγκρουση” με τον κομήτη, του Τάσου Σαραντή

10Μια νέα “εντελώς διαφορετική γνώση της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος” ελπίζουν να αποκτήσουν οι επιστήμονες μετά την επιτυχημένη πρόσκρουση της διαστημικής βολίδας Impactor που εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Deep Impact της ΝΑΣΑ στον κομήτη Τέμπελ 1, χθες στις 08.52, ώρα Ελλάδος.


“Πλήξαμε τον κομήτη εκεί ακριβώς που θέλαμε” δήλωσε ο Νταν Γέομανς, επιστήμονας στο εργαστήριο Τζετ Προπάλσιον της NASA,στην Πασαντίνα. Η θεαματική πρόσκρουση έγινε σε απόσταση 134 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με ταχύτητα 37.000 χιλιομέτρων και απελευθέρωσε ένα σύννεφο από υλικά του υπεδάφους του κομήτη, που είχαν σχηματιστεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια της γέννησης του ηλιακού μας συστήματος.


“Τώρα, μπορούμε να έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος” τόνισε ο διευθυντής του εργαστηρίου Τσαρλς Ελάτσι. “Η επιτυχία ξεπερνά τις προσδοκίες μας”, πρόσθεσε. Η πρόσκρουση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρεις ελιγμούς που χρειάστηκε να κάνει το διαστημόπλοιο τις τελευταίες δύο ώρες για να βρεθεί στην κατάλληλη θέση εκτόξευσης.


Η βάρους 370 κιλών και μεγέθους…πλυντηρίου διαστημική βολίδα, δημιούργησε στον κομήτη έναν κρατήρα μεγέθους όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. “Η σύγκρουση ήταν μεγαλύτερη από ότι περίμενα τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου” τόνισε ο Γέομανς. “Πήραμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε και η επιστημονική ομάδα είναι εκστασιασμένη”, πρόσθεσε.


Μόλις έγινε η πρόσκρουση, οι επιστήμονες που είχαν παρακολουθούν την αποστολή, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Μια φωτογραφία που ελήφθη από το διαστημόπλοιο Deep Impact από απόσταση 500 χιλιομέτρων από τον κομήτη δείχνει ένα κωνικό σύννεφο σκόνης να αναδύεται μετά την πρόσκρουση από την επιφάνειά του. Η διαστημική βολίδα έστελνε μάλιστα φωτογραφίες από τον κομήτη μέχρι και 3,7 δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την επιχείρηση αυτή, που είχε την κωδική ονομασία “Ολέθρια Σύγκρουση”, θα ανακαλύψουν τα μυστικά της προέλευσης του Ηλιου και της Γης, καθώς τα υλικά των κομητών εμπεριέχουν αρχέγονα στοιχεία της συγκρότησης του ηλιακού μας συστήματος. Οι αναλυτές της NASA θα χρειαστούν πάντως μήνες για να εξετάσουν όλα τα στοιχεία της πρόσκρουσης.


Η πρόσκρουση κατεγράφη, εκτός από τις κάμερες και τα φασματόμετρα του σκάφους και του βολιστήρα και από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Chandra, Spitzer και XMM Newton.


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 5/7/05