Αρχική Νέα Οικονομία Κινητοποιήσεις πανελλαδικά για το ωράριο

Κινητοποιήσεις πανελλαδικά για το ωράριο

12


Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το ωράριο εκφράζουν οι εργαζόμενοι στις εμπορικές ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως είναι απάνθρωπο. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά θέσεις “δουλείας”.


Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία των εργαζομένων προκηρύσσουν 24ωρη απεργία για τις 6 Ιουλίου 2005, στις 10:30 το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή & Αριστοτέλους). Στην κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι να κλείσουν τα καταστήματά τους και όπως είπε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, “δυναμώνουμε τα σωματεία μας παίρνοντας την υπόθεση της λύσης των οξυμένων προβλημάτων στα δικά μας χέρια”.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση, η κ. Καλαντίδου κατήγγειλε ότι σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε ένα πολυκατάστημα, στο νομό Θεσσαλονίκης, οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Οπως επισήμανε, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους με απόλυση αν δεν δεχθούν να γίνουν ωρομίσθιοι, στις αποθήκες δουλεύουν πολλές ώρες υπερωρίες και στα καταστήματα εντατικοποιείται η εργασία με τη μείωση του προσωπικού.


Μάλιστα, σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και σε ένα πολυκατάστημα οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με όρους απάνθρωπους. Επίσης, στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπάλληλοι εργάζονται τρεις μέρες για 6 ώρες και τις άλλες τρεις για 10 ώρες με χαμένα ρεπό, υπερωρίες απλήρωτες.


Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων 48ωρών το ανώτερο, με τρία απογεύματα κλειστά – νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ωράριο, να καταργηθεί η ΚΥΑ 1162/97, πλήρη σταθερή εργασία 7ωρη- 5νθημερη – 35ωρη για όλους με 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Πηγή: ΜΠΕ