Αρχική Νέα Τοπικά Ξεκινά ψεκασμός για Δακοκτονία

Ξεκινά ψεκασμός για Δακοκτονία

8


Σας γνωρίζουμε ότι από 4/7/2005 αρχίζει ο πρώτος γενικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς στις περιοχές που εφαρμόζεται από την υπηρεσία Γεωργικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα της Δακοκτονίας δηλαδή στις περιοχές που το ποσοστό καρποφορίας ήταν πάνω από το προβλεπόμενο από τις σχετικές διαταγές Υπ.Γεωργίας που είναι το 25% μιας πλήρους καρπόδευσης.


     Για την καλύτερη επιτυχία του προγράμματος αυτού και την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος γενικότερα από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των χρησιμοποιούμενων αγροχημικών , θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας (ελαιοκαλλιεργητές και λοιποί κάτοικοι)στα παρακάτω:


1. Οι ελαιοκαλλιεργητές να διευκολύνουν το έργο των ψεκασμών έχοντας ανοικτά τα περιφραγμένα ελαιοκτήματά τους και προσφέροντας κάθε δυνατή διευκόλυνση (υπόδειξη ελαιοκτημάτων, παροχή νερού κλπ).
2. Η διάρκεια του ψεκασμού θα είναι 8 ημέρες περίπου
3. Οι ελαιοκαλλιεργητές και λοιποί πολίτες πρέπει να έχουν περιορισμένα τα οικόσιτα ζώα τους, για δέκα μέρες τουλάχιστον μετά τον ψεκασμό για αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων από βοσκή σε χόρτα που βρίσκονται μέσα στον ελαιώνα. Επίσης οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από τα σημεία και τις περιοχές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαταγές.
4. Για την επιτυχία των ψεκασμών και την άριστη ποιότητα του αποτελέσματος (καλό λάδι) παρακαλούμε τους ντόπιους φορείς να συνδράμουν το έργο των ψεκασμών με καλή πληροφόρηση του κοινού, με ντόπιους εργάτες σε συνεννόηση με εργολάβο (ή την Υπηρεσία) ώστε να μην έχουμε την γνωστή Επανάληψη…. Αδιάφοροι την εποχή των ψεκασμών- και- Διαμαρτυρόμενοι την εποχή ελαιοτριβείου.
5. Εκτός των Δ.Δ που ζήτησαν με απόφασή τους την διενέργεια ψεκασμών με δικό τους συνεργείο, τους ψεκασμούς για την Νότια Χίο έχει αναλάβει η Ε.Α.Σ και την Βόρεια Χίο ο κ.Δημ. Μαλλάς.
6. Τέλος για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση κλπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Φυτοπροστασίας, στο τηλέφωνο 22710-44266 καθώς και σε όλο το Γεωπονικό προσωπικό της Υπηρεσίας Γεωργικής Ανάπτυξης.