Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Πικρός καφές” για την Κυβέρνηση οι αντιδράσεις για το ωράριο

“Πικρός καφές” για την Κυβέρνηση οι αντιδράσεις για το ωράριο

5Προσπάθεια να αλλάξουν τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το ωράριο κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας να μεταφέρουν τη συζήτηση για το ωράριο στα υπόλοιπα υποτιθέμενα οφέλη για τον εμπορικό κόσμο που περιέχει το νομοσχέδιο.
Αυτό διαφάνηκε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Χρήστου Φώλια με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Σέργιο Τσίφτη, το μεσημέρι της Δευτέρας, πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.
Καταρχήν ο κ. Φώλιας θέλησε να διορθώσει την ερώτηση λέγοντας ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση του ωραρίου, διότι τότε θα άφηναν ελεύθερο το ωράριο 24 ώρες το 24ώρο ακόμα και την Κυριακή! Αν αυτό είναι το μελλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ -αλλά φοβάται να το διατυπώσει βλέποντας και τις έντονες αντιδράσεις από το συνδικαλιστικό χώρο της ΔΑΚΕ στους εμπόρους- δεν το γνωρίζουμε, είναι κατανοητό όμως ότι το ελεύθερο ωράριο από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ κάνει αβέβαιο το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι και σήμερα υπάρχει αυτό το ωράριο και μόνο σε 2-3 νομαρχίες παρατηρείται “σφικτό” ωράριο (ανάμεσα σε αυτές εντάσσεται και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου) ενώ υπεράσπισε τη διεύρυνση λόγω των σχετικών αιτημάτων των εμπόρων σε “τουριστικές” περιοχές πως θέλουν επέκταση του ωραρίου.
Το θέμα “τουριστικές” περιοχές δείχνει ότι δεν ήταν διόλου αθώα η κίνηση του υπουργείου Τουρισμού να ζητήσει από Δήμους και Νομαρχίες να ορίσουν τις τουριστικές τους περιοχές αφού κάποια στιγμή θα συνδεθούν τουλάχιστον με το θέμα του ωραρίου!
Ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών έκανε λόγο για παραπληροφόρηση διότι απομονώνεται το θέμα του ωραρίου από το νομοσχέδιο που έχει και άλλες ρυθμίσεις που ικανοποιεί αιτήματα του εμπορικού κόσμου, μεταξύ αυτών το υπαίθριο εμπόριο ή τα πολυκαταστήματα. Αν όμως στο θέμα των πολυκαταστημάτων φαίνεται ότι λαμβάνει κάποια μέτρα στο μέλλον, είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τα υπάρχοντα που ήδη έχουν ανοίξει και λειτουργούν δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις τοπικές αγορές.
Αυτό σημείωσε και η συνάδελφος δημοσιογράφος από τη Σάμο όπου και εκεί έκλεισε το σούπερ- μάρκετ της Ένωσης των οινοποιών…
Δεν εξηγούν όμως τα κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να πείσουν ότι το ωράριο θα το αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι έμποροι και θα επιβάλλουν τους δικούς τους τοπικούς κανόνες, πως θα αντιμετωπιστούν οι αλυσίδες που δίνουν franchise  τη φίρμα τους. Πως για παράδειγμα καταστήματα με κοινή φίρμα που διαφημίζονται με έντυπα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι είναι ανοικτά από το πρωί ως το βράδυ θα διαφοροποιηθούν στη Χίο ή στη Σάμο;
Ο κ. Φώλιας διατύπωσε την ευχή ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ τα νησιά θα πρέπει να έχουν 12 μήνες το χρόνο ζωή. Πως όμως θα γίνει αυτό με τα γνωστά προβλήματα στην ακτοπλοΐα και με λίστες αναμονής στις αεροπορικές πτήσεις; Προφανώς θα αναπτυχθεί σε επόμενο συνέδριο… Άλλωστε όπως σημείωσε το θέμα για την Κυβέρνηση είναι να δώσουν όραμα για τα νησιά…
Στο ερώτημα που θέσαμε για το μείζον ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού που προέχει της όποιας αναπτυξιακής δραστηριότητας, λάβαμε τη συνήθη απάντηση των πολιτικών που επισκέπτονται τα νησιά μας “αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα από την Κυβέρνηση, πράγματι έχουμε μείνει πίσω. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε σύντομα λύση”.
Το πόσο σύντομα πιθανόν να ανακοινωθεί ενόψει των… προσεχών εκλογών.


του Θοδωρή Πυλιώτη, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (6/7/05)