Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας

Δήμος Χίου για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας

12


Ο Δήμος Χίου με ανακοίνωσή του ενημερώνει σχετικά με το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι”, ΚΗΦΗ κλπ., που υλοποιούν οι ΟΤΑ της χώρας σε συνεργασία με την {Πολιτεία και με χρηματοδότηση της Ε.Ε., ότι έμπρακτα έχει από την πλευρά του συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους.
Και αυτό όχι με τα λόγια αλλά “καταβάλλοντας μισθοδοσία, το σύνολο των εισφορών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, τόσο από ιδίους πόρους όσο και με τη λήψη δανείου για το σκοπό αυτό”.
“Αντίθετα η Κυβέρνηση, συνεχίζει σταμάτησε να χρηματοδοτεί τα προγράμματα αυτά, παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την Ε.Ε., τόσο για συνέχιση των προγραμμάτων αυτών από ιδίους πόρους για μια ακόμα τετραετία μετά το 2006, άλλως θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων από το 1999 και εντεύθεν.
“Ύστερα από τα πιο πάνω περιμένομε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της υλοποιώντας και προεκλογικές της δεσμεύσεις και να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα αυτά μέσω των οποίων επιτελείται σπουδαίο κοινωνικό έργο.
“Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να δώσει λύση στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αυτοί και όχι να προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες και το κόστος στους ΟΤΑ της χώρας, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δηλώνουμε δε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι την τελική δικαίωσή τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ευθύνες Δήμων
Στο σημείο που δεν αποδίδει πάντως ακριβώς την πραγματικότητα ο Δήμος Χίου είναι στο θέμα των ευθυνών και το κόστος. Δεν είναι ότι τα μεταφέρει η Κυβέρνηση στους Δήμους, αλλά οι ίδιοι οι Δήμοι όταν εφάρμοσαν τα προγράμματα γνώριζαν ότι για όσο διάστημα επιδοτούνταν άλλο τόσο θα έπρεπε με ιδίους πόρους να λειτουργήσουν τα προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Συνέδριο των αιρετών γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχος σύνεδρος από την περιοχή του νομού Βόλου είχε καταγγείλει ότι συνάδελφοί της υλοποιούσαν τα προγράμματα έχοντας τη λογική ότι τελικά θα τα αναλάβει η Κυβέρνηση, ενώ η ίδια δεν τα εφάρμοσε γιατί δεν ήθελε να χρεώσει το Δήμο της με τη  μισθοδοσία στην οποία και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί…