Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Από την ESA το επόμενο ραντεβού με κομήτη, του Τάσου Σαραντή

Από την ESA το επόμενο ραντεβού με κομήτη, του Τάσου Σαραντή

4Τα ηνία στην εξερεύνηση των κομητών παίρνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), διαστημικό σκάφος της οποίας κατευθύνεται προς τον κομήτη Τσουριούμοφ – Γκερασιμένκο. Το σκάφος, αφού μπει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη το 2014, θα απελευθερώσει μία άκατο που θα προσγειωθεί στην επιφάνειά του.


Το διαστημικό σκάφος Rosetta, που εκτοξεύτηκε πέρσι, θα διανύσει μια απόσταση 7 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προκειμένου να φτάσει τον κομήτη, σε απόσταση 500 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Ο κομήτης έχει ηλικία άνω των 4 δισεκατομμυρίων ετών και αποτελείται από πάγο και βράχους, τα βασικά δομικά υλικά από τα οποία σχηματίστηκαν οι πλανήτες.


Το σκάφος, που έχει ύψος 3 μέτρα, μήκος 2 και βάρος 3 τόνων, κόστισε 600 εκατομμύρια δολάρια. Ελλείψει της απαιτούμενης τεχνολογίας, το Rosetta θα χρησιμοποιήσει την βαρύτητα των πλανητών και του Ηλιου προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του. Ετσι, θα πραγματοποιήσει 4 περιφορές γύρω από τον Ηλιο, θα περάσει μια φορά κοντά από τον Αρη και 3 φορές κοντά από τη Γη.


Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Rosetta θα φτάσει στον κομήτη τον Αύγουστο του 2014 και θα τεθεί σε τροχιά. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου θα απελευθερώσει μια άκατο, βάρους 100 κιλών, που θα προσεδαφιστεί στον κομήτη.


Η άκατος, που είναι μικρότερη του ενός κυβικού μέτρου, θα απλώσει ένα τρίποδο προκειμένου να ακουμπήσει μαλακά στην επιφάνεια. Η ταχύτητα καθόδου της θα πρέπει να είναι μικρότερη από 1,5 μέτρο το δευτερόλεπτο, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τα επιστημονικά όργανα με τα οποία είναι επανδρωμένη. Αμέσως μετά την προσεδάφιση θα πυροδοτηθεί ένα ειδικό καμάκι το οποίο θα αγκιστρώσει την άκατο στο παγωμένο έδαφος για να μην ξεφύγει από το εξαιρετικά ασθενές βαρυτικό πεδίο του κομήτη.


Η “απαλή” προσγείωση θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα της αποστολής, δεδομένου ότι εξαιτίας της ασθενούς βαρύτητας του κομήτη, η βάρους 100 κιλών άκατος στη Γη, στην επιφάνεια του κομήτη θα ζυγίζει όσο ένα φύλλο χαρτιού. Ετσι, αν υπάρξει ανώμαλη προσγείωση η άκατος θα αναπηδούσε προς τα πίσω όπως μια λαστιχένια σφαίρα.


Η άκατος, με την βοήθεια ενός τρυπανιού θα προσδιορίσεις τις φυσικές ιδιότητες της επιφάνειας και του υπεδάφους του κομήτη καθώς και τη χημική, ορυκτολογική και την ισοτοπική του σύσταση.


Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της αποστολής, ο προχθεσινός βομβαρδισμός του κομήτη Τέμπελ 1 από το διαστημικό σκάφος Deep Impact θα δώσει βοηθητικές πληροφορίες για την αποστολή του Rosetta, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εσωτερική δομή των κομητών.ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΚΟΜΗΤΕΣ


1986: Το διαστημικό σκάφος Giotto πλησίασε τον κομήτη Χάλει σε απόσταση 600 χλμ τον οποίο παρατήρησε και φωτογράφισε.


2002: Το διαστημικό σκάφος CONTOUR χάθηκε ενώ ταξίδευε προς τον κομήτη Ενκε που θα συναντούσε το 2003.


2004: Το διαστημικό σκάφος Stardust πέρασε μέσα από την κόμη του Ουάιλντ 2, σε απόσταση 240 χλμ από τον πυρήνα του και συνέλεξε σωματίδια που είχαν εκτοξευτεί από τον κομήτη τα οποία θα επιστρέψει στη Γη το 2006.


2005: Το διαστημικό σκάφος Deep Impact βομβαρδίζει με επιτυχία τον κομήτη Τέμπελ 1 και συλλέγει στοιχεία για το υλικό που εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του


2014: Το διαστημικό σκάφος Rosetta θα προσεγγίσει τον κομήτη Τσουριούμοφ -Γκερασιμένκο, στην επιφάνεια του οποίου θα προσεδαφίσει μια άκατο.


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/7/05