Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Δεύτερη επίσκεψη κλιμακίου στρατιωτικών γιατρών στις Οινούσσες

Δεύτερη επίσκεψη κλιμακίου στρατιωτικών γιατρών στις Οινούσσες

8Στον προγραμματισμό μιας δεύτερης επίσκεψης κλιμακίου στρατιωτικών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων την επόμενη εβδομάδα σε Οινούσσες, ύστερα από την πρώτη που έγινε την Άνοιξη σε Οινούσσες και Απρίλιο Ψαρά, προχωρεί το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο.
Τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χίου Μενέλαος Γεωργαντέλης όσο και ο Διοικητής του Υγειονομικού της Ταξιαρχίας Δημήτρης Κασίμος επισήμαναν την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών των δύο υπουργείων.
“Πράγματι έγινε περισσότερο οργανωμένα η επίσκεψη” μας απάντησε καταφατικά ο Διοικητής του Σκυλίτσειου Μενέλαος Γεωργαντέλης λέγοντας ότι γίνεται στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και συμβάλουν στα μέγιστα πέρα από τις δραστηριότητες τους στο στράτευμα και στις υπηρεσίες υγείας στον πολίτη.
“Η ομάδα των γιατρών είναι σημαντικό ότι διέθεσε στις τριήμερες επισκέψεις της  μέρος από τον ελεύθερο χρόνο”,σημείωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.
Παρόντες τη συνέντευξη αυτή ο αντισυνταγματάρχης- ρευματολόγος Δημήτρης Κασίμος και οι λοχαγοί Μάριος Διλανάς -παθολόγος και Θανάσης Περμεκερλής- χειρουργός που μας μετέφεραν την εμπειρία που αποκόμισαν.
Ο κ. Κασίμος σημείωσε ότι “η Διοίκηση είναι ανοικτή σε τέτοια θέματα και ότι η κατεύθυνση που υπάρχει και από το Γενικό Επιτελείο είναι ότι ο στρατός είναι κομμάτι της κοινωνίας οπότε επικουρικά έρχεται να συνεισφέρει και να συμπληρώσει εκεί που η Πολιτεία έχει ανάγκη. Και εμείς στο συγκεκριμένο κάλεσμα του Νοσοκομείου ανταποκριθήκαμε θετικά”.
Οι γιατροί εξέτασαν κατοίκους που είναι κατάκοιτοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους και ειδικά στις Οινούσσες ήταν ικανοποιητικά τα συμπεράσματα, ενώ με την πάροδο του χρόνου παραμονής του κλιμακίου το επισκέπτονταν περισσότεροι κάτοικοι, και ειδικά την Κυριακή.
“Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία κατοίκων που έχει εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς λόγω συγγενικών προσώπων στη Χίο, στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα”, μας είπε ο Διοικητής του Υγειονομικού σημειώνοντας επίσης ότι “ένας από τους σκοπούς ήταν και η καταγραφή των περιστατικών και για μελλοντική χρήση από τους συνάδελφους αγροτικούς γιατρούς”.


Ενημέρωση για τα νοσήματα
Ο παθολόγος Μάριος Διλανάς σημείωσε ότι “στις Οινούσσες εξετάστηκαν περίπου 70-80 άτομα. Τα προβλήματα σε ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας ήταν κυρίως νοσήματα φθοράς, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κλπ., νοσήματα που χρειάζονται μια παρακολούθηση 1-2 φορές το χρόνο τουλάχιστον. Έτσι για ανθρώπους που λόγω προβλημάτων υγείας είτε άλλων κοινωνικών προβλημάτων είναι δύσκολο να προσεγγίσουν σε νοσοκομεία της Χίου ή της Αθήνας ήταν αρκετά σημαντική η εξέταση”.
Στα Ψαρά η κατάσταση ήταν παρόμοια, με μικρότερη προσέλευση λόγω και της μικρότερης παραμονής.
Ο χειρουργός Θανάσης Περμεκερλής επισήμανε ότι η ειδικότητα του “είχε να συμβάλει στη διαγνωστική προσέγγιση και σε κάποια ενδεδειγμένη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων, οι οποίες χρήζουν βέβαια χειρουργικής αντιμετώπισης”. Μάλιστα εντύπωση κάνει ότι ορισμένοι δεν γνώριζαν για τα νοσήματά τους ενώ ιδιαίτερα η επίσκεψη συνέβαλε “σε θέματα προληπτικής ιατρικής κάτι πολύ σημαντικό για τα κακοήθη νοσήματα και ιδιαίτερα του μαστού. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι του γυναικείου πληθυσμού αγνοούσαν πολλά θέματα, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και στα Ψαρά”.
Τώρα με τη 2η επίσκεψη θα γίνει μια εκτίμηση και της πορείας αυτών των θεμάτων. Ο αντισυνταγματάρχης  κ. Κασίμος επισήμανε εξάλλου τη μεγάλη συμβολή στην προάσπιση της υγείας των κατοίκων των νησιών αυτών και των γιατρών που υπηρετούν. Τόνισε ότι στις Οινούσσες είναι μία ειδική γιατρό γενικής ιατρικής και μία γενικό γιατρό που κάνει το αγροτικό της και στα Ψαρά δύο αγροτικούς γιατρούς. “Πραγματικά είναι οι άνθρωποι που μάχονται στην πρώτη γραμμή και η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι είναι υψηλού επίπεδου”, σημείωσε.


του Θοδωρή Πυλιώτη, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (7/7/05)