Αρχική Πολιτισμός Κινητοποίηση στη Μυτιλήνη συμβασιούχων ΥΠΠΟ, με αφορμή επίσκεψη υπουργού Εσωτερικών

Κινητοποίηση στη Μυτιλήνη συμβασιούχων ΥΠΠΟ, με αφορμή επίσκεψη υπουργού Εσωτερικών

11


Κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στη Μυτιλήνη οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Τοπική Διοικούσα των νησιών της Περιφερείας Β. Αιγαίου του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ:


Την Παρασκευή 8 Ιουλίου επισκέπτεται τη Μυτιλήνη ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ο εμπνευστής του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 164/04. το οποίο  όχι μόνο δεν επιλύει την ομηρία των συμβασιούχων, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις δια στόματος του Κ. Καραμανλή, αλλά επιχειρεί να μας διασπάσει και να μας εγκλωβίσει σε μία παρατεταμένη ομηρία και ανασφάλεια.
Είναι πλέον σαφές σε όλους πως η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του “εκσυγχρονιστικού” ΠΑΣΟΚ. Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να αφήνει σε εκκρεμότητα το θέμα των “συμβασιούχων”: Εμείς οι συμβασιούχοι για μια ακόμη φορά είμαστε όμηροι των μεγάλων υποσχέσεων, των πολιτικά στημένων προσφυγών στο ΣτΕ, των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των “ερμηνειών” για την Ευρωπαϊκή Οδηγία, των περιοριστικών όρων που το ίδιο το Π.Δ. εισάγει για τις τρέχουσες συμβάσεις (υποχρεωτικά τρίμηνα κενά μεταξύ συμβάσεων, 24μηνη μέγιστη συνολική διάρκεια συμβάσεων και μετά οριστική απόλυση).


Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε πάνω από 10 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο όπως γνωρίζουμε όλοι, χωρίς συμβασιούχους δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και  τα μουσεία που θα επισκεφτεί ο κ. Παυλόπουλος στη Μυτιλήνη, και όσα θα εγκαινιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα από τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, ανασκάπτονται, αναστηλώνονται από εμάς τους συμβασιούχους, που στελεχώνουμε κατά 80% περίπου τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ στη Χίο, τη Λήμνο, τη Λέσβο.

Δουλέψαμε σε…
Ο αρχαιολογικός χώρος του Προϊστορικού οικισμού Θερμής, το έργο των Μέσων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, το έργο του Προϊστορικού οικισμού στον Εμποριό Χίου, στην Μύρινα Λήμνου, στην Ηφαιστία Λήμνου, στη Βολισσό και στη Νέα Μονή Χίου, στο Αρχοντίκι Ψαρών, στην Πέτρα Λέσβου στην πόλη της Μυτιλήνης και τόσα άλλα σημαντικά έργα που αποδίδονται σταδιακά στους πολίτες και τους επισκέπτες αυτού του τόπου, κρύβουν πίσω τους το μόχθο εκατοντάδων συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων, που συνεχίζουν να βλέπουν το μέλλον τους σκοτεινό…
Οι περισσότεροι Συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ στα τρία αυτά νησιά εξαιρούνται από τη ρύθμιση “Παυλόπουλου“… Ακόμη και όσες από τις 180 αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά την έκδοση του “Π.Δ. Παυλόπουλου” μπορούν να έχουν κάποια “καλή τύχη”, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα στο ΑΣΕΠ!
                
Δεν θα μένουμε σιωπηλοί την ώρα που:
* Χιλιάδες συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ παραμένουν όμηροι των προεκλογικών υποσχέσεων για “μονιμοποίηση”. Οι διαδικασίες του Π.Δ. “Παυλόπουλου”, που άλλωστε αφορούν μέρος μόνο του συνόλου των συμβασιούχων, προβλέπεται να κάνουν μήνες για να ολοκληρωθούν. Ακόμη και όσοι έχουν την “τύχη” να δουν το όνομά τους στις λίστες του ΑΣΕΠ θα πρέπει να περιμένουν με αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί “συνταγματικότητας” του Π.Δ., μετά τη σχετική προσφυγή της αρχαιολόγου Γ. Κλαπάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ !
* Χιλιάδες συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ που δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του Π.Δ. “Παυλόπουλου” αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Όπως δήλωσε  ο Υφυπουργός Π. Τατούλης, προβλέπεται να “αποδεσμευτούν”, δηλαδή να απολυθούν. Προφανώς στη θέση τους θα προσληφθούν τα “δικά μας” παιδιά, που με τη σειρά τους θα εμπλακούν σε ένα νέο φαύλο κύκλο υποσχέσεων και ομηρίας, με ακόμη χειρότερη προοπτική.
* Εκατοντάδες συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ συνεχίζουν να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα), κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να τους απολύσει.
* Η πλειονότητα των  συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Πολλοί από αυτούς υποχρεώθηκαν να καταφύγουν και στην νομική οδό της επίσχεσης εργασίας (π.χ. Επίδαυρο, Νομισματικό Μουσείο – Ιλίου Μέλαθρον).
* Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο άγριας επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Επιχειρείται η άρση της μονιμότητας στην εργασία, πρώτα στις ΔΕΚΟ και σταδιακά στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Στο ΥΠΠΟ το σχέδιο αυτό συνδέεται με την προσπάθεια μετατροπής των μεγάλων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ.
* Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, μέσα από τον προτεινόμενο νέο Οργανισμό, επιχειρεί μια συνολική “φιλελεύθερη” αναδιάρθρωση του ΥΠΠΟ. Στόχος της η πλήρης υποταγή στη λογική της “ανταποδοτικότητας”, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΥΠΠΟ, η συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αμφισβήτηση της μονιμότητας στην εργασία, η έμμεση επέκταση των μορφών ελαστικής-προσωρινής εργασίας (μέσω εταιρειών, εργολάβων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ).


Απέναντι σε όλα αυτά δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί!
Θα είμαστε παρόντες παντού για να διεκδικήσουμε:


ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
®
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
®
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
®
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ – ΧΙΟΥ – ΨΑΡΩΝ
του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ