Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Μενέλαος Γεωργαντέλης: Μοχλός ανάπτυξης το Νοσοκομείο, 150 θέσεις εργασίας θα φέρει η...

Μενέλαος Γεωργαντέλης: Μοχλός ανάπτυξης το Νοσοκομείο, 150 θέσεις εργασίας θα φέρει η νέα πτέρυγα

49Η αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας δεν μπορεί να μη δεθεί και με τα ζητήματα της υγείας. Με αφορμή το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο, μιλήσαμε με τον Διοικητή του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου Μενέλαο Γεωργαντέλη, 38 χρονών σήμερα, σε μια εφ’  όλης της ύλης συνέντευξης.
Ο κ. Γεωργαντέλης σημειώνει ότι ήδη προγραμματίζεται ο τρόπος λειτουργίας της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (που έχει ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ από την προηγούμενη Κυβέρνηση) που θα αυξήσει κατά 2/3 περίπου το προσωπικό, ενώ μας κάνει και μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους μόνιμους κατοίκους των Ψαρών και Οινουσσών. Όπως μας λέει στον ελεύθερο χρόνο του “πληροφορείται” για θέματα της υγείας. Μέσω του διαδικτύου είδε πως σε προκήρυξη νοσοκομείου της Κορνουάλης Αγγλίας για προμήθεια βιολογικών προϊόντων έμπαιναν περιοριστικοί όροι έτσι ώστε να επιλεγούν παραγωγοί από την τοπική αγορά. Αγαπημένα του χόμπι είναι η ιστιοπλοία και η πεζοπορία. Μάλιστα έχει προλάβει να περπατήσει δύο φορές  το φαράγγι των Καμπιών!


Θοδωρής Πυλιώτης: Μπορεί να αποτελέσει η υγεία θέμα αναπτυξιακού στόχου;
Μενέλαος Γεωργαντέλης:
Η υγεία συμβάλλει σίγουρα σε κάθε αναπτυξιακό στόχο. Θα ήταν αδύνατον να οραματιστεί κανείς ανάπτυξη της Χίου σε τουριστική κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ιατρική φροντίδα που θα εγγυάται στον κάθε τουρίστα και φυσικά κάτοικο της Χίου μια αξιοπρεπή και σε υψηλά επίπεδα παροχή υπηρεσιών υγείας.
Θ.Π.: Είδατε στοιχεία από το Συνέδριο που πραγματικά έθιγαν και ζητήματα υγείας;
Μ.Γ.:
Οι ομιλητές συμπεριλάμβαναν και εννοούσαν την υγεία σαν ένα παράγοντα ανάπτυξης. Εμείς σαν Νοσοκομείο ή τουλάχιστον σαν Δημόσιας Φορέας Παροχής Υγείας στη Χίο είμαστε υποχρεωμένοι πρώτα από όλα να εξασφαλίσουμε τη σταθερή υποδομή και δεύτερον αν επιθυμούμε να προβούμε σαν τομέας υγείας στην προσέλκυση επενδύσεων ή ακόμα και ανάπτυξης με κάποια τολμηρά μελλοντικά σχέδια. Δηλαδή εξειδικεύσεις σε κάποιους χώρους που θα μπορούσαν να προσελκύσουν και ασθενείς τουρίστες από το εξωτερικό…
Θ.Π.: Είναι εφικτό αυτό;
Μ.Γ.:
Είναι εφικτό, είναι εφικτό. Το έχω δει, έχω κάποια εμπειρία στο εξωτερικό, όπου χώρες όπως της ανατολικής Ευρώπης ή και η Τουρκία ακόμα προσέλκυαν ειδικό τουρισμό, που πήγαιναν για λόγους υγείας για κάποιες soft εργασίες.
Για παράδειγμα ζευγάρια που είχαν πρόβλημα στη γονιμότητα, πήγαιναν στην Τουρκία ένα τριήμερο για τεστ γονιμότητας που θα μπορούσαν να τα έκαναν και στη χώρα τους αλλά θα τους στοίχιζε και οικονομικά και σε χρόνο αναμονής.
Υπάρχουν τομείς, για να μην πω κάποιες τολμηρότερες σκέψεις, όπου κάθε Νοσοκομείο μπορεί να επενδύσει ή να επικεντρωθεί σε μια στρατηγική δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην ανάπτυξη και στον τουρισμό, θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα τέτοιο είδος αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Θ.Π.: Η εντύπωση που υπάρχει για το Νοσοκομείο μας, είναι ότι έχει ως “καλό χαρτί” το ακτινολογικό. Είναι έτσι;
Μ.Γ.:
Είναι ένα από τα καλά χαρτιά. Αφήνει σίγουρα μια πολύ καλή εντύπωση στον κάθε επισκέπτη. Είναι προσεγμένο, καλά οργανωμένο και στελεχωμένο και από πλευράς εξοπλισμού. Και για αυτό έφερε και το καλό αποτέλεσμα με αυτή τη διάκριση πριν λίγο καιρό.
Θ.Π.: Πως νιώσατε όταν σας ενημέρωσαν για αυτή βράβευση;
Μ.Γ.:
Είναι πάρα πολύ θετική αυτή η εικόνα, αλλά πέρα από αυτό η διάκριση είναι αυτή η οποία θα προσελκύσει και το καλό επιστημονικό προσωπικό. Ένας γιατρός που θα επιλέξει το Νοσοκομείο Χίου πρέπει να το επιλέξει γιατί είναι καλό Νοσοκομείο. Να μην μας έρχονται εδώ γιατροί “κατ’ ανάγκην”, επειδή δεν έβρισκαν κάπου άλλου καλύτερα.


Θ.Π.: Οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς παραμένουν;
Μ.Γ.: Οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς εξαρτώνται από το είδος της θεραπείας ή της εργαστηριακής εξέτασης, οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη ζήτηση. Δηλαδή υπάρχουν κάποιες ημέρες, εποχές του χρόνου που αυτές οι λίστες αυξάνουν. Το Νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο σε κάθε περίπτωση να διαχειριστεί αυτή τη ζήτηση και την κατανομή των πόρων του ώστε να φέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Να μειώσει δηλαδή αυτές τις λίστες αναμονής.
Θ.Π.: Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και το θέμα της μονάδας τεχνητού νεφρού. Ξεπεράστηκε τελικά το πρόβλημα με τους Χιώτες νεφροπαθείς εκτός νησιού που ήθελαν να έρθουν για διακοπές στην ιδιαίτερή τους πατρίδα;
Μ.Γ.:
Να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά. Το Νοσοκομείο κάθε περιοχής είναι υποχρεωμένο να προγραμματίσει τις ανάγκες του για τους μονίμους κατοίκους. Αυτό είναι το μέλημά μας. Το ποσοστό που δεχτήκανε να φιλοξενήσουμε επιπλέον φέτος στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 44%. Είναι μια υπερπροσπάθεια που καταβάλει όλο το προσωπικό, δεν πήραν άδειες οι νοσηλευτές στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ο Διευθυντής της κλινικής και της μονάδας. Σε κάθε περίπτωση κάναμε ότι μπορούσαμε για να προσφέρουμε κάτι έξτρα σε ένα Αθηναίο Χιώτη να κάνει ένα μήνα διακοπές τουλάχιστον στη Χίο.


Θ.Π.: Αναφέρατε το προσωπικό. Γίνονταν και γίνονται προσπάθειες αλλά δεν βλέπουμε να έρχεται το απαραίτητο προσωπικό, ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες στο νοσηλευτικό τομέα.
Μ.Γ.:
Το πρώτο εξάμηνο του 2005 είχαμε 6+3 προσλήψεις μονίμου νοσηλευτικού προσωπικού και υπάρχει αυτή τη στιγμή διακήρυξη που βρίσκεται στον ΑΣΕΠ και σε δύο εβδομάδες θα την έχουμε πίσω με έγκριση. Οπότε και θα δημοσιοποιηθεί στον τύπο για 16 νοσηλευτές και άλλη μία για μία θέση ΑΜΕΑ που θα δημοσιευθεί λίγο αργότερα μέσω του ΟΑΕΔ.
Άρα μέσα σ’ ένα τρίμηνο από την υποβολή των δικαιολογητικών οι υποψήφιοι θα κριθούν, θα προσληφθούν και θα εργαστούν στο νοσοκομείο.
Θ.Π.: Διακρίνουμε μια ανακούφιση…
Μ.Γ.:
Ναι γιατί έτσι μπορεί κάποιος να προγραμματίσει κάτι που δεν μπορείς να κάνει με προσωπικό που δεν είναι μόνιμο ή είναι εποχικό.
Και στον προγραμματισμό μας είναι η Παιδιατρική Κλινική που πρέπει να λειτουργήσει! Είναι στελεχωμένη από ιατρούς, θα μας έρθουν και άλλοι από την κρίση των ιατρών, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να τη λειτουργήσουμε και πρακτικά.
Μάλιστα ένας νοσηλευτής ήδη έχει σταλεί από πέρυσι σε νοσοκομείο του Κέντρου για να εκπαιδευτεί σε παιδιατρική κλινική.Θ.Π.: Βέβαια το μεγάλο έργο για τη Χίο είναι η Νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου… Τελικά προχωρά αυτό το έργο;
Μ.Γ:. Όπως είδατε και σήμερα ακόμη, 6 Ιουλίου, έχουμε εργασίες στο χώρο του Νοσοκομείου. Γίνεται η κατάχωση που τουλάχιστον όπως είχε ανακοινωθεί από εμάς θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Και αναμένουμε τη θεμελίωση αμέσως μετά.
Θ.Π.: Εσείς σχεδιάζετε τη λειτουργία της νέας Πτέρυγας ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;
Μ.Γ.:
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάζουμε από τώρα. Γνωρίζοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες τροποποίησης των οργανισμών των νοσοκομείων. Εφόσον το Νοσοκομείο από 100 κλίνες θα ανέβει στις 172 σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο οργανισμό, ο οποίος θα διπλασιάσει σχεδόν τις θέσεις προσωπικού όλων των κατηγοριών.
Πολύ πριν από τα εγκαίνια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι,. Ο υπουργός Υγείας ο κ. Κακλαμάνης έχει δώσει το λόγο του πως δεν θα εγκαινιάσει κτήριο το οποίο δεν θα είναι οργανωμένο με το προσωπικό του.
Μάλιστα οι συντοπίτες μας, τελειόφοιτοι σχολών και σπουδαστές, το γνωρίζουν και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς το νέο νοσοκομείο, αφού από τους 300 περίπου εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα θα φθάσουμε στους 450-500 εργαζόμενους.Θ.Π.: Για να περάσω σε μια πιο προσωπική ερώτηση.. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας ήσασταν στέλεχος σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία της Ολλανδίας. Μετανιώσατε που αφήσατε μια θέση όπου ξέρατε δίχως άλλο που και πως λειτουργείτε και ήρθατε να αναλάβετε μάνατζερ σε ένα νοσοκομείο της επαρχίας;
Μ.Γ.:
Δεν το μετάνιωσα σε καμιά περίπτωση, για μένα ήταν μια πρόκληση να αναλάβω ένα χώρο που ήξερα ότι ήταν ευαίσθητος. Επειδή έχω μια ευαισθησία τον τομέα της υγείας, έχω έναν αδελφό γιατρό, αλλά και επειδή η υγεία είναι ένας χώρος που δεν σηκώνει μικροπολιτική. Νομίζω ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να δράσει κάποιος αμερόληπτα… περισσότερο αμερόληπτα.
Θ.Π.: Τι δυσκολίες συναντά κανείς εδώ σε σχέση με την Ολλανδία που εργαζόσασταν πριν;
Μ.Γ.:
Είναι η γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους, η οποία δεν ανταποκρίνεται άμεσα στα προβλήματα και στις ανάγκες. Όπως γνωρίζετε η πρόσληψη προσωπικού δρομολογείται δύο χρόνια. Είναι απαράδεκτα φαινόμενα τουλάχιστον στην υγεία, ο υπουργός Υγείας τα αντιλήφθηκε και σαν γιατρός πρώτα από όλα και σαν άνθρωπος στη διοίκηση τόσα χρόνια, προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις τουλάχιστον στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν μπορεί να περιμένει έναν ΑΣΕΠ να αποφασίζει μετά από δύο έτη, είναι απαράδεκτο…
Θ.Π.: Αν το πείτε δηλαδή σε συνάδελφο σας στην Ολλανδία θα το θεωρήσει ανέκδοτο;
Μ.Γ.:
Βεβαίως είναι από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπογράφω άδειες νοσηλευτριών που για λόγους μητρότητας αποχωρούν και δεν αντικαθιστούνται! Αυτή η ανάγκη πάντα θα υπάρχει και αρκεί να το προγραμματίσουμε προβλέποντας ένα ποσοστό αντικαταστάσεων. Δεν υπάρχει πιο απλό, δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό (χαμογελά).
Και ένα άλλο θέμα που με στενοχωρεί στην επιλογή του προσωπικού. Δεν κρίνω το σύστημα επιλογής, αλλά στην υγεία θα έπρεπε να υπάρχει και η συνέντευξη διότι λαμβάνω αρκετά παράπονα από τα δελτία εντυπώσεων του Νοσοκομείου για τη συμπεριφορά του προσωπικού.
Θ.Π.: Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως εκεί μπει ο πολιτικός παράγοντας και όχι τα στοιχεία που σημειώνετε εσείς…
Μ.Γ.:
Ναι αλλά ο ασθενής για παράδειγμα θέλει ένα χαμόγελο. Υπάρχουν άνθρωποι που από χαρακτήρα δεν το έχουν αυτό. Θα μπορούσαν να πάνε σε μια άλλη θέση. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να βλέπει ένα ογκόλιθο μπροστά του, αλλά θα πρέπει να βλέπει ένα οργανισμό ανοικτό που θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του από το θυρωρό έως το διευθυντή της κλινικής.


Θ.Π.: Κύριε Γεωργαντέλη δώστε μας την εικόνα για τη μηχανοργάνωση του Νοσοκομείου.
Μ.Γ.:
Τη μηχανοργάνωση θα τη χώριζα σε δύο κομμάτια. Το πρώτο είναι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (αγροτικά- περιφερειακά ιατρεία) και θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασθενής κάτοικος του χωριού θα έπρεπε να είχε ένα νοσηλευτικό φάκελο. Τα δεδομένα αυτά του ασθενούς θα μπορούσαν να περάσουν από το ένα γιατρό στον επόμενο οπότε και προληπτική ιατρική θα μπορούσε να ασκηθεί και να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα όταν ο ασθενής θα προσέρχεται στο νοσοκομείο.
Το δεύτερο είναι στο νοσοκομείο και ειδικά στις κλινικές. Αυτό θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση πρώτα από όλα των φαρμάκων. Η οικονομική διαχείριση θα είναι το νούμερο ένα πλεονέκτημα. Δεύτερο η εικόνα του ασθενή θα είναι καταγεγραμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο
Θ.Π.: Αλήθεια κ. Γεωργαντέλη το θέμα της τηλεϊατρικής έχει προχωρήσει και πόσο μπορεί να βοηθήσει ειδικά τα ιατρεία των Ψαρών και των Οινουσσών;
Μ.Γ.:
Ττα δύο τελευταία χρόνια όπου αυτή εγκαταστάθηκε λειτούργησε πολιτικά. Στα δύο ιατρεία Ψαρών και Οινουσσών έχουν συστήματα τηλεϊατρικής και τηλεσυνδιάσκεψης. Επικοινωνούν οι γιατροί μας με γιατρούς του κέντρου για ζητήματα στα οποία χρειάζονται άμεση συμβουλή.
Θα έβλεπα θετικά να προχωρήσει το πρόγραμμα, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται πρώτα από όλα εκπαίδευση του προσωπικού η οποία νομίζω ότι έλειψε στο παρελθόν.
Θα ήθελα όμως να πω ακόμα ένα θέμα που είναι διοικητικό. Μπορεί να συμβάλει ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων και σε άλλους τομείς.
Για παράδειγμα είναι ένα θέμα, και θα το αναφέρω στην επόμενη συνάντηση που θα έχει το Σκυλίτσειο με το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, με το οποίο είναι αδελφοποιημένα. Μάλιστα τις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει εδώ ένα τετραήμερο συμπόσιο με διαλέξεις πάνω σε επιστημονικά θέματα. Θα έβλεπα θετικά μια τέτοια συνεργασία να έχει και άλλους παραμέτρους όπως είναι για παράδειγμα η νοσηλεία των μονίμων κατοίκων  Ψαρών και Οινουσσών.
Ο Διοικητής του υγειονομικού της Ταξιαρχίας μας κ. Δημήτρης Κασίμος έδωσε την ιδέα και θα την προωθήσω εγώ σαν Διοίκηση του Νοσοκομείου. Δεν είναι πολλοί οι κάτοικοι, είναι που είναι επιβαρημένοι γεωγραφικά θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση. Καλό είναι λοιπόν να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα και αν την θέλουν να την χρησιμοποιήσουν.


Συνέντευξη στο Θοδωρή Πυλιώτη, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 8/7/05