Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Κίνδυνος μετανάστευσης της γρίπης των πτηνών, του Τάσου Σαραντή

Κίνδυνος μετανάστευσης της γρίπης των πτηνών, του Τάσου Σαραντή

42Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στην Ινδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και στην Ευρώπη, μετά την επιβεβαίωση ότι τουλάχιστον 6.000 αποδημητικά πτηνά έχουν πεθάνει από τον ιό στη βορειοδυτική Κίνα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν τα αποδημητικά πτηνά μεταφέρουν τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1 της γρίπης πέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, την περιοχή που μέχρι σήμερα η εξάπλωση του ιού είχε περιοριστεί, τότε θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα εκτροφεία πουλερικών και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μιας θανατηφόρας πανδημίας στους ανθρώπους.


Η εξάπλωση του ιού στα αποδημητικά πτηνά ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες στις αγριόχηνες στην υφάλμυρη λίμνη Κινγκ – Χάι στη βορειοδυτική Κίνα, η οποία αποτελεί βασικό τόπο αναπαραγωγής για τα μεταναστευτικά πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στη νοτιοανατολική Ασία, το Θιβέτ και την Ινδία.


Όπως ανακοινώθηκε περίπου 6.000 πτηνά είχαν πεθάνει μέχρι την 1η Ιουλίου, αλλά, όπως λεει ο Τζοτζ Τζαό  από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών μπορεί να έχουν προσβληθεί πολλά περισσότερα. Στα μέσα του Αυγούστου τα πτηνά που θα έχουν επιζήσει θα αρχίσουν να μεταναστεύουν ακολουθώντας διαδρομές που εκτείνονται ως την ανατολική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αλάσκα, λένε οι επιστήμονες. Όμως, αν μερικά από τα πτηνά που έχουν προσβληθεί από τον ιό βρίσκονται σε σχετικά υγιή κατάσταση και μπορούν να μεταναστεύσουν μαζί με τα υπόλοιπα, τότε η ασθένεια θα μπορούσε να μεταφερθεί πολύ μακριά και να διαδοθεί ευρέως, συμπληρώνουν.Ο Γουί Γκουάν, από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει ότι εκτός από τις αγριόχηνες έχουν προσβληθεί καφέ γλάροι και καστανοκεφαλόγλαροι. Μόνο οι αγριόχηνες, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης έχουν τη δυνατότητα να πετούν χίλια μίλια ημερησίως.  “Αυτό καταδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί αυτή την περίοδο σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί” λεει Ο Γκουάν.


Κινέζοι επιστήμονες συνέλεξαν νεκρά πτηνά από τη λίμνη Κινγκ – Χάι και προχώρησαν σε αναλύσεις στη προκειμένου να εντοπίσουν τον τύπο του θανατηφόρου ιού. Όπως ανακοίνωσαν κατάφεραν να απομονώσουν τέσσερα υποστελέχη του ιού Η5Ν1 τα οποία εισήγαγαν σε ποντίκια και κοτόπουλα. Δεκαπέντε από τα δεκαέξι πειραματόζωα στα οποία εισήχθη ο ιός πέθαναν μέσα σε τρεις μέρες, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητά του.


Εξάλλου, ο ιός που προσβάλει τα αποδημητικά πουλιά είναι γενετικά διαφορετικός από αυτόν που έχει μολύνει ανθρώπους στο Βιετνάμ,, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως “πρώτος ξάδερφός του”.