Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “Όλη η Ελλάδα… ένα ταξίδι” , από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ

“Όλη η Ελλάδα… ένα ταξίδι” , από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ

23


“Όλη η Ελλάδα… ένα ταξίδι” είναι ο τίτλος του βιβλίου των Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη και Μαίρης Βούκανου σε εικονογράφηση του Σταμάτη Μπονάτσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑ- ΠΑΙΔΙΚΑ. 
Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει δώδεκα ιστορίες όπου μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, μας ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και άνω και οι δύο συγγραφείς καταφέρνουν να γνωρίσουν την Ελλάδα και τις ομορφιές της μέσα από όμορφες ιστορίες, ενώ στην αφήγηση μπλέκεται και ένα αθλητικό γεγονός και παράλληλα δίδονται μικρά μυστικά για τα αθλήματα των ιστοριών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Την Άνοιξη οι δύο συγγραφείς μάς ταξιδεύουν σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Επτάνησα. Το Καλοκαίρι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στη Στερεά Ελλάδα. Το Φθινόπωρο σε Θεσσαλία, Αττική και Δωδεκάνησα και στο Χειμώνα επιλέγονται οι Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρος.
Η Χιώτισσα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη δεν θα μπορούσε παρά να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας από το ΒΑ Αιγαίο στη Χίο και στη μαστίχα της.
“…Μας αρέσει να πηγαίνουμε με τη βάρκα μας αρχικά μια βόλτα στα νότια παράλια της Χίου, εκεί όπου το άρωμα της φρεσκοκεντημένης μαστίχας ευωδιάζει παντού”, σημειώνεται χαρακτηριστικά (σελ. 39).
Στη σελίδα 42 επανέρχεται όμως με περισσότερες λεπτομέρειες:
“Η περιοχή της Χίου όπου ζούμε είναι στο νότιο τμήμα του νησιού, εκεί όπου είναι τα αρχοντικά του Κάμπου και όπου βρίσκονται τα περίφημα Μαστιχοχώρια. Εδώ υπάρχουν τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρα. Από αυτά προέρχεται η μαστίχα που είναι ο καρπός τους. Το μαστιχόδεντρο είναι ένα είδος θάμνου, αειθαλές, με ύψος 2-3 μέτρα και φύλλωμα βαθυπράσινο. Ένα τέτοιο δέντρο για να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του χρειάζεται 40-50 χρόνια. Βέβαια αρχίζει να δίνει τον καρπό του, τη μαστίχα, μετά τον πέμπτο χρόνο. Και πραγματικά είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο οι χωρικοί μαζεύουν τον καρπό. Υπάρχει μα ειδική τεχνική που λέγεται κέντος, δηλαδή κέντημα του κορμού του δέντρου! Περίεργο θα πεις! Ε! Λοιπόν σε προσκαλώ να έρθεις στο νησί να δεις μα και να γευτείς μοναδικά πράγματα και εμπειρίες”.
Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!