Αρχική Νέα Τοπικά Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο Αιγαίου

Δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο Αιγαίου

7Στο πλαίσιο της 9η Συνόδου των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών, η οποία πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Νάκος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Βεζυργιάννης επισκέφθηκαν το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου τους υποδέχθηκε ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης και ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ιωάννης Γιαννέλης. Μετά τη σύσκεψη έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ:
“Καλωσορίζουμε τον Υπουργό κ. Παυλόπουλο, τον Υφυπουργό κ. Νάκο, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου. Καλωσόρισες κ. Συνάδελφε, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου και επισήμως.


Είμαστε όλοι εδώ, και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και ο Περιφερειάρχης και ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και όλοι οι φορείς από το Βόρειο Αιγαίο. Έχω τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη και οι συναντήσεις που έχετε οργανώσει θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για όλο το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και πέραν αυτού, για όλο το σύστημα που εξαρτάται από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι υπηρετούν εξαιρετικά την αποστολή τους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα της διοικήσεως, αλλά και σε ό,τι αφορά προπάντων στα της αναπτυξιακής διαδικασίας και ιδιαίτερα στα νησιά μας. Στο Αιγαίο οι Περιφέρειες έχουν εξαιρετική ροή στην όλη διαδικασία όπως έχω κατ` επανάληψη πει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Καλή παραμονή σας εύχομαι, αποδοτική θα είναι ούτως ή άλλως η συνεργασία σας με όσους έχετε καλέσει, αλλά και με αυτούς που θα συναντήσετε σε επίπεδο Νομαρχών ή και επάρχων. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω σε αυτό το σημείο ότι ο θεσμός του Επαρχείου στη νησιωτική Ελλάδα έχει εξαιρετική σημασία. Όπως ξέρουν οι Περιφερειάρχες, αλλά προπάντων οι Νομάρχες, στα νησιωτικά συμπλέγματα η διοίκηση χωρίς τους Επάρχους είναι απούσα. Μετά την απελευθέρωση, τα επαρχεία ήταν τρία στο Αιγαίο. Τρία στα Δωδεκάνησα και ένα στη Λήμνο. Μετέπειτα επεκτάθη στο σύστημα και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, ενώ κατηργήθη στην ηπειρωτική Ελλάδα δεδομένης της δυνατότητας προσβάσεως του πολίτη στο διοικητικό του κέντρο, δηλαδή στη Νομαρχία. Καλωσορίσατε και πάλι και ευχές για επιτυχία γι’ αυτή τη σειρά συναντήσεων που έχετε οργανώσει στη φιλόξενη Μυτιλήνη”.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΕΛΛΗΣ:
“Καλωσορίζω τον Υπουργό, τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα και όλους τους άλλους προσκεκλημένους: Να τους συγχαρώ γι’ αυτό το άνοιγμα της Πολιτείας στην Περιφέρεια σύμφωνα και με τις επιταγές του Πρωθυπουργού να ανοιχτούμε επιτέλους στην Περιφέρεια, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει. Όλες αυτές οι συσκέψεις γίνονταν πάντα στην Αθήνα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το άνοιγμα αυτό στην Περιφέρεια είναι ένας όρος επιβίωσης της Περιφέρειας και ιδίως των παραμεθορίων περιοχών που ήμασταν παραμελημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.


Να σας καλωσορίσω, να πω Χρόνια Πολλά στον κ. Υπουργό και να σας θυμίσω ότι ο κ. Παυλόπουλος τρία χρόνια πριν είχε διαλέξει την ημέρα της γιορτής του για να κάνει περιοδεία στα χωριά του Ιππείου όπου γιορτάζεται ο Άγιος Προκόπιος. Είναι παρήγορο ότι μας θυμάται και πάλι μετεκλογικά. Αυτό είναι και σε συνάρτηση με το αιώνιο αίτημα του Υπουργού να βοηθηθεί η Περιφέρεια. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Υπουργός θα κάνει από τη δική του πλευρά ό,τι πρέπει γιατί είναι εραστής του Αιγαίου. Μας αγαπά και το έχει δείξει επανειλημμένως. Πιστεύω ότι η συνεργασία και με το Υπουργείο Αιγαίου και με τους άλλους φορείς θα συνεχίσει να είναι αγαστή. Σας εύχομαι καλή παραμονή”.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
“Να ευχαριστήσω τον κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για τη φιλοξενία σε αυτό το χώρο. Φιλοξενία που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά πολύ περισσότερο ουσιαστική. Θα μου επιτρέψετε να τον συγχαρώ. Και διαλέγω τον τόπο που το κάνω γιατί η παρουσία του σ’ αυτό το κρίσιμο Υπουργείο έδωσε πνοή, υπόσταση και δείκτες πορείας. Έχω παρακολουθήσει από την πλευρά του Υπουργείου μου, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Παυλίδης όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει δράσει ως Υπουργός για να στηρίξει γενικότερα τις νησιωτικές περιοχές και ειδικότερα την περιοχή του Αιγαίου, το οποίο του είναι ακριβό και εκ καταγωγής αλλά και λόγω της τεράστιας εθνικής σημασίας του. Να του πω ότι θα τον βοηθήσουμε σε αυτή την αποστολή, που είναι δύσκολη, όπως επίσης και να του ζητήσω συγνώμη γιατί όλα όσα θα ήθελε δεν έχουν γίνει, όχι γιατί εκείνος δεν το μπόρεσε αλλά γιατί οι υπόλοιποι συνάδελφοί του δεν μπορέσαμε. Αλλά έστω και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να είναι βέβαιος ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει απέναντι στο θεσμό, τον οποίο εκπροσωπεί αλλά και στο όραμα το οποίο υπηρετεί.


Εγώ του εύχομαι να είναι πάντα έτσι διεκδικητικός απέναντι στους συναδέλφους του, πολλές φορές οξύς όχι εκ φύσεως, αλλά γιατί πρέπει να το κάνει. Γιατί, η πολιτική του το επιβάλλει αν αναλογισθεί κανείς τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν αλλά και το γεγονός ότι πριν αναλάβει ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης το Υπουργείο αυτό δεν είχε την πολιτική που έπρεπε να έχει. Πολύ περισσότερο είχε αναλωθεί σε μια επικοινωνιακή πολιτική και λιγότερο σε θέματα ουσίας. Ο Αριστοτέλης Παυλίδης είναι το αντίθετο. Δεν τον ενδιαφέρει η επιφάνεια, δεν τον ενδιαφέρει η επικοινωνία. Τον ενδιαφέρει η ουσία. Γι’ αυτό και έχει πετύχει και θα πετύχει ακόμη περισσότερο. Εγώ, τον ευχαριστώ επίσης και για κάτι άλλο που το έζησα στα χρόνια της αντιπολίτευσης. Ήταν ένας από τους πιο συνεπείς κοινοβουλευτικούς. Οι ατέλειωτες ώρες στη Βουλή έδειξαν ότι μολονότι προέρχεται από μια νησιωτική περιοχή και ήταν αυξημένες οι υποχρεώσεις του μακριά από τη Βουλή δεν έλειψε ποτέ ακόμη και τις μικρές ή τις μεγάλες ώρες από τη Βουλή. Και τότε ακριβώς θυμάμαι ότι εγώ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έζησα πολλά και έμαθα πολλά γιατί είναι παλαιότερος ο κ. Παυλίδης και στην Κυβέρνηση και στη Βουλή. Όλα αυτά αποτελούν εφόδια για έναν άνθρωπο που ανέλαβε μια δύσκολη αποστολή και καλείται να την φέρει σε πέρας.


Για το Γενικό του Γραμματέα χρειάζεται να πω ότι, εκτός από το ότι είναι ένας πετυχημένος άνθρωπος στη ζωή του, ήταν και φοιτητής μου. Τον ξέρω από τα φοιτητικά του θρανία και νομίζω ότι ούτε εκείνος ούτε εγώ φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση. Αλλά, νομίζω ότι η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις σε όλους. Για τον κ. Γιάννη Γιανέλλη θέλω να πω ότι μου θύμισε παλιές μέρες στη Μυτιλήνη. Μέρες που μου είναι ακριβές γιατί η Μυτιλήνη αποπνέει πνευματικότητα και πολιτισμό. Γενικότερα η Λέσβος αλλά ειδικότερα η Μυτιλήνη. Και κυρίως μια πνευματικότητα, την οποία ο κ. Γιάννης Γιανέλλης την έχει υπηρετήσει. Γιατί δεν έχει υπηρετήσει μόνο την πολιτική. Είναι ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος. Κοντά του έμαθα πολλά για τη Μυτιλήνη και κυρίως στο σπίτι του, μέσα από τις συλλογές του, τα γραπτά του, μπόρεσα να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να συνδυάζει την κάθοδο και τον αγώνα στο δύσκολο στίβο της πολιτικής αλλά και την απαραίτητη εκείνη ηρεμία που μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να βγάλει από μέσα του εκείνα τα οποία έχει και τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά.


Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι πλέον το χρέος μας στις νησιωτικές περιοχές, ως πολιτικών και ως Κυβέρνησης, δεν σηματοδοτείται πλέον μόνον από τη σημασία την οποία είχε και έχει το Βόρειο Αιγαίο για τον Τόπο. Σημασία πολλαπλή, σημασία καίρια. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος την οποία δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε και για λόγους θεσμικούς. Μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος όπως ξέρετε η νησιωτικότητα αποτελεί θεσμική παράμετρο την οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας κατά την άσκηση της πολιτικής. Και αυτό όχι γιατί πρέπει να γίνει χάρη, κατά κάποιο τρόπο, στις νησιωτικές περιοχές. Αλλά γιατί η ιδιαιτερότητα των νησιών είναι εκείνη η οποία επιβάλλει την ιδιαιτερότητα της πολιτικής, την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική νοοτροπία, μια άλλη πολιτική συμπεριφορά, μια άλλη πολιτική αποφασιστικότητα, ένα άλλο πολιτικό θάρρος. Και προέχει η εκπλήρωση ενός χρέους το οποίο η Πολιτεία δεν εξεπλήρωσε χρόνια ολόκληρα. Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ, βοηθός εκπληρώσεως του συναδέλφου του κ. Παυλίδη, του Περιφερειάρχη, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να τους πω ένα συγγνώμη γι’ αυτό που δεν έγινε, τη δέσμευση ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Αλλά γι’ αυτό θα κριθούμε στην πορεία.


Θέλω επίσης να τονίσω ότι και ο Υφυπουργός ο κ. Αθανάσιος Νάκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο κ. Αθανάσιος Βεζυργιάννης και οι άλλοι Γενικοί Γραμματείς και τα στελέχη του Υπουργείου που βρίσκονται εδώ σήμερα θα είναι στη διάθεση όλων για να μπορέσουμε να κάνουμε εκείνο που πρέπει. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω γιατί σήμερα, μια σημαντική μέρα για μένα, βρίσκομαι εδώ. Όταν φτιάχναμε το πρόγραμμα με τον κ. Σέργιο Τσίφτη γνωρίζαμε τι μέρα είναι. Όμως αυτό δεν μας επηρέασε γιατί μπορείς να γιορτάζεις εκεί που αισθάνεσαι δεμένος περισσότερο. Μου έλειψε η Μυτιλήνη. Είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι εγώ και οι συνεργάτες μου από την εποχή που αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Αργήσαμε να έρθουμε. Αλλά νομίζω εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσες φορές πας σε έναν τόπο αλλά τι σηματοδοτείς γι’ αυτόν και ποιες δεσμεύσεις εκπληρώνεις.


Σας ευχαριστώ πολύ”.