Αρχική Νέα Τοπικά Π. Παυλόπουλος: ενδεχόμενο εκλογής Δημάρχων με 42%

Π. Παυλόπουλος: ενδεχόμενο εκλογής Δημάρχων με 42%

7Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος το ενδεχόμενο οι δήμαρχοι στις εκλογές του 2006 να εκλεγούν με ποσοστό 42%, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη.
Μίλησε επίσης για αύξηση πιστώσεων για έργα μέσω του προγράμματος “Θησέας”.
Μιλώντας σχετικά με το ποσοστό εκλογής των δημάρχων, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να συμφωνήσει και η Αυτοδιοίκηση σε μια τέτοια αλλαγή, ενώ ρητά ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας και θα παραμείνουν 13 οι Περιφέρειες.
Ίσως όμως, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, χρειαστεί να υπάρξουν “προσαρμογές διαχείρισης” στα αναπτυξιακά προγράμματα, αφήνοντας την αίσθηση πως το Δ’ ΚΠΣ πιθανά και να επιφυλάσσει για το βόρειο Αιγαίο την έκπληξη της “συγκατοίκησής” του με το νότο, σε ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο.
Μιλώντας για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει αύξηση των πιστώσεων για έργα μέσω του προγράμματος “Θησέας”, επισημαίνοντας πως στην κατανομή του προγράμματος λήφθηκε υπόψη το συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένο ζήτημα της νησιωτικότητας.
Αρκετές ερωτήσεις έγιναν στον κ. Παυλόπουλο για ένα ζήτημα που κατ’ επανάληψη απασχόλησε και απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες: “Θα υπάρξει ή όχι διοικητική μεταρρύθμιση; Θα περάσουμε στην Τριτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και στον αιρετό Περιφερειάρχη; Υπάρχουν σκέψεις για αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο υπό τον αιρετό Περιφερειάρχη;”.
Σε όλα αυτά ο υπουργός, παρουσιάζοντας την κυβερνητική θέση, απάντησε μονολεκτικά “όχι”. “Τίποτα δεν θα διαφοροποιηθεί σε ό,τι αφορά στη διοικητική κατανομή της χώρας, ενώ με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, για να υπάρξει τρίτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καταργηθεί ο δεύτερος”.


Μόνο παράθυρο αλλαγών που άφησε ανοιχτό ο κ. Παυλόπουλος ήταν αυτό που αφορούσε στα Περιφερειακά Συμβούλια, των οποίων, όπως είπε, “το ένα τρίτο θα είναι αιρετά μέλη – αυτοδιοικητικά μοσχεύματα”.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα έργα που έγιναν στα μικρά νησιά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, λέγοντας πως “έγιναν μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και μεγαλύτερα για τις ξεχασμένες γωνιές της νησιωτικής Ελλάδας”.
Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε έντονα κριτικός απέναντι σε πολλές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα της νησιωτικότητας.
Μίλησε όμως και για πλήθος άλλων ζητημάτων της αρμοδιότητάς του, ενώ “αποχαρακτήρισε” από τη δική του αρμοδιότητα ένα θέμα που κατ’ επανάληψη απασχόλησε την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειάς, και δη της Λέσβου: τα δημοτικά λιμενικά ταμεία.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός έδωσε την υπόσχεση πως θα ικανοποιηθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, το διατυπωμένο από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αίτημα για αυξημένους πόρους στους δήμους μέσω του προγράμματος “Θησέας”.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ