Αρχική Νέα Τοπικά Έκρηξη βόμβας στον Τσεσμέ

Έκρηξη βόμβας στον Τσεσμέ

13

Έκρηξη βόμβας σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία του Τσεσμέ το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 20 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο τουρίστες, κανείς εκ των οποίων Έλληνας. Σύμφωνα με τον Levent Kidak, ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών Υγείας της Σμύρνης ένας από τους τραυματίες είναι σοβαρά και μεταφέρθηκε ήδη σε νοσοκομείο της Σμύρνης. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από τη Σμύρνη έφτασαν στον Τσεσμέ για να ενισχύσουν το τοπικό νοσοκομείο.


Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων δίπλα στην τράπεζα κοντά στο Δημαρχείο της πόλης, στην κεντρική πλατεία του Τσεσμέ. Η αστυνομία απέκλεισε για ώρα την περιοχή ενώ πυροτεχνουργοί εξέταζαν τα υπολείματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η περιοχή είναι τουριστική και πολλοί Χιώτες βρίσκονταν στον Τσεσμέ για Σαββατοκύριακο. Οι οργανωμένες εκδρομές από Χίο ήταν στην Σμύρνη αλλά υπάρχουν μεμονωμένοι Χιώτες στον Τσεσμέ. Παρόλα αυτά, ευτύχως κανείς Έλληνας δεν περνούσε από το σημείο, την στιγμή της έκρηξης.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες χτυπήθηκαν από θραύσματα βιτρινών που έσπασε το ωστικό κύμα τη στιγμή της έκρηξης.
Σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους, ο Νομάρχης της Σμύρνης Yusuf Ziya Goksu ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι 20, ένας εκ των οποίων σοβαρά ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και δύο τουρίστες. Το Νοσοκομείο του Τσεσμέ ανακοίνωσε τα ονόματα 17 τραυματιών μεταξύ των οποίων και οι δύο τουρίστες κανείς εκ των οποίων Έλληνας πολίτης.

Ο ένας από τους τραυματισμένους τουρίστες είναι Βρετανός και ο άλλος Ρώσος.
Ο Ramazan Mert, αυτόπτης μάρτυρας που τραυματίστηκε από την έκρηξη δήλωσε ότι είδε δύο άτομα ηλικίας περιπου 25 ετών (μελαμψοί με μουστάκι, ο ένας φορούσε κόκκινο t-shirt ενώ  ο άλλος γκρίζο) να αφήνουν μια πλαστική μαύρη σακούλα στον κάδο απορριμμάτων. Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί μέσα σε κουτάκι αναψυκτικού, κάτι που είναι συνηθισμένη τακτική των Κούρδων αυτονομιστών.
 
Τον περασμένο Απρίλιο μια ομάδα Κούρδων που ζητούν την απόσχιση του Κουρδιστάν είχε τοποθετήσει βόμβα στο Κουσάντασι. Στην τρομοκρατική ενέργεια στο Κουσάντασι είχε σκοτωθεί ένας αστυνομικός. Αργά το απόγευμα άγνωστος τηλεφώνησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων “Μεσοποταμία” και δήλωσε ότι την ευθύνη για την βόμβα αναλαμβάνει η οργάνωση ΤΑΚ, που αποτελεί το ένοπλο σκέλος του PKK. Ο άγνωστος δήλωσε ότι τέτοιου είδους βομβιστικές επιθέσεις σε τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας θα συνεχιστούν.

 Οι φωτογραφίες είναι απο το CNN turk και το Πρακτορείο Ειδήσεων “Ανατολή”