Αρχική Νέα Τοπικά Δεν κινδύνεψαν έλληνες στον Τσεσμέ κατά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο...

Δεν κινδύνεψαν έλληνες στον Τσεσμέ κατά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο Δημαρχείο

5


Περίπου 400 έλληνες επέστρεψαν το απόγευμα της Κυριακής μέσω του Τσεσμέ της Τουρκίας στη Χίο. Σχεδόν όμως στο σύνολό της δεν βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός.
Εκδρομείς του σαββατοκύριακου κυρίως οι έλληνες που πέρασαν από τη Χίο, βρίσκονταν είτε στη Σμύρνη είτε στις διάφορες παραλίες της Ερυθραίας για το μεσημεριανό μπάνιο.
Την είδηση την έμαθαν κυρίως από τους συγγενείς τους στην Ελλάδα, ενώ διαπίστωσαν ότι κάτι συνέβη όταν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι, τα πούλμαν απέφυγαν το συνηθισμένο πέρασμα από το κέντρο.
Ο καπετάνιος του πλοίου SAN NIKOLAS κ. Πλαντίκος σημείωσε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στο σκάφος όταν άκουσε την έκρηξη. Μετά από επικοινωνία που είχε με τον τούρκο τουριστικό πράκτορα που συνεργάζεται η εταιρεία του στον Τσεσμέ, τον καθησύχασε ότι υπήρξαν μόνο ελαφρά τραυματισμοί και δεν υπήρχε έλληνας μεταξύ αυτών.
Ο καταστηματάρχης Χουσνού Καραμάν, με καταγωγή από την Κρήτη, που διατηρεί ωρολογοποιό στον κεντρικό δρόμο του Τσεσμέ, μερικές δεκάδες μέτρα από την πλατεία που σημειώθηκε η έκρηξη, μας είπε ότι αμέσως έκλεισε το κέντρο από την αστυνομία. Αν και η ισχύς της έκρηξης ήταν μικρή, ήταν τυχεροί που σημειώθηκε μεσημεριανή ώρα όταν η κίνηση στην αγορά της πόλης είναι σαφώς περιορισμένη.


του Θοδωρή Πυλιώτη