Αρχική Νέα Τοπικά Επανεξέταση των επιδομάτων από το υπουργείο Εσωτερικών

Επανεξέταση των επιδομάτων από το υπουργείο Εσωτερικών

13


Από την Τρίτη αρχίζει ο διάλογος μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΑΔΕΔΥ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα καθοριστεί το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου για το 2006. Επί τάπητος το ενιαίο μισθολόγιο και τα επιδόματα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, στο στόχαστρο των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη θα βρεθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν τα “ρετιρέ” του Δημοσίου. Όπως λέει ο κ. Παυλόπουλος, στόχο αποτελεί να μην υπάρχουν “πατρίκιοι και πληβείοι” δημόσιοι υπάλληλοι.
Η επανεξέταση των επιδομάτων θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
Ωστόσο, τα δημοσιονομικά δεδομένα, τα οποία επικαλείται και ο κ. Παυλόπουλος όταν μιλάει για “εξομοίωση των υπαλλήλων οι οποίοι παρέχουν ίδιας ποιότητας έργο, προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω”, δεν επιτρέπουν ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά οδηγούν στο πάγωμα ουσιαστικά των μισθών για το 2006.
Η επανεξέταση ή ακόμη και η κατάργησή των επιδομάτων κατ’ αρχήν αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της ΑΔΕΔΥ, η οποία όμως θέτει ως προϋπόθεση την ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές που θα πρέπει να πλησιάσουν τον μέσο όρο αυτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή ο κατώτερος μισθός θα πρέπει σχεδόν να διπλασιασθεί και να αγγίξει τα 1.200 ευρώ.
Βεβαίως, είναι αδύνατον η κυβέρνηση να αποδεχθεί παρόμοια πρόταση, έστω και αν η ΑΔΕΔΥ συμφωνήσει να υπάρξει μεταβατική περίοδος ακόμη και πέντε ετών για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας, μέσω της Τριμελούς Επιτροπής, ανοίγουν τη στρόφιγγα για την πρόσληψη περίπου 145.000 ατόμων στο Δημόσιο κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά συμβασιούχων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από: news.in.gr