Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “ΟΜΗΡΟΣ, ΧΙΟΣ ΑΟΙΔΟΣ”, ένα “διαμάντι” από την Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη

“ΟΜΗΡΟΣ, ΧΙΟΣ ΑΟΙΔΟΣ”, ένα “διαμάντι” από την Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη

222

Μια αξιοθαύμαστη εργασία για τον Όμηρο με τον τίτλο “ΟΜΗΡΟΣ, ΧΙΟΣ ΑΟΙΔΟΣ– Η Χίος διεκδικεί και τιμά τον Όμηρο ανά τους αιώνες”, με την υπογραφή της Δρ. Φιλολογίας Αθηνάς Κ. Ζαχαρού- Λουτράρη κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της EUROCLASSICA, την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 9.00 το βράδυ στη “Δασκαλόπετρα”.
Ο ισπανός διακεκριμένος ελληνιστής και Ακαδημαϊκός κ. Francisco Adrados προλογίζει το βιβλίο της κας Λουτράρη, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:
“Θα πρέπει να συγχαρούμε για το έργο αυτό τη Δρ. Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη και να εκφράσουμε τη χαρά μας για τη δημοσίευσή του, διότι έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Είναι μια πολύ επίπονη εργασία, με υψηλή επιστημονική τεκμηρίωση και άριστη παρουσίαση. Και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στη συγγραφέα, η οποία καταξιώνεται με σημαντική θέση μεταξύ των Ελληνιστών της Ελλάδας…
“Το βιβλίο παρακολουθεί όλη τη λογοτεχνική παράδοση που συνδέει τη Χίο με τον Όμηρο. Είναι δύσκολο να βρούμε μία πληρέστερη ή καλύτερα διαρθρωμένη συλλογή στοιχείων. Πιστεύω απλώς ότι δεν υπάρχει. Είμαστε πραγματικά υποχρεωμένοι στη συγγραφέα για τη συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού στο βιβλίο της.

“Το βιβλίο διαπραγματεύεται όλα τα στοιχεία που συνδέσουν τον ποιητή με την ίδια τη Χίο. Μας μιλάει για τους αρχαίους Βίους του Ομήρου, για το βασιλιά της Χίου τον Έκτορα, για τη χιακή ομηρική παράδοση.  Για τις γιορτές προς τιμήν του Ομήρου στη Χίο, για το Ομήρειο Γυμνάσιο. Μας μιλάει στη συνέχεια για τη βυζαντινή και γενουατική περίοδο, ακόμα και για την περίοδο της τουρκοκρατίας . Αλλά κυρίως μας μιλάει για τους λόγιους που έγραψαν για τον Όμηρο και τη Χίο σε αυτές τις περιόδους και στις επόμενες. Για το Λέοντα Αλλάτιο και τον Αδαμάντιο Κοραή. Πόσο μαγευτική είναι η βιβλιοθήκη Κοραή στη Χίο! Αυτού του άντρα που γεννήθηκε στη Σμύρνη, που ανατράφηκε εκ νέου στο Παρίσι και είναι ο πραγματικός ιδρυτής της νέας ελληνικής γλώσσας. Και ακόμα για το μεγάλο ιστορικό Γ. Ζολώτα”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο ισπανός ελληνιστής.

Περιεχόμενα
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο έχει τίτλο “Η Χίος και η εποχή του Ομήρου” και μέσα από 9 ενότητες δίνονται στοιχεία για “τους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς του ομήρου με τη Χίο”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η συγγραφέας δίνοντας το σκοπό της παρούσας έκδοσης.
Το δεύτερο φέρει τον τίτλο: “Η σχέση του ομήρου με τη Χίο μετά την αρχαιότητα” και εδώ συναντάμε κεφάλαια όπως “οι απόψεις των περιηγητών και των ευρωπαίων λογίων” ή “ο Όμηρος στιας Χιακές παραδόσεις”, “Ομηρικά στοιχεία στα δημοτικά τραγούδια, στα ήθη και στα έθιμα της Χίου”. Θέματα δηλαδή που δείχνουν αυτή τη σχέση του Ομήρου με το νησί.
Χαρακτηριστικά σημειώνει η κα Λουτράρη στα προλεγόμενα του βιβλίου: “Σ’ όλα τα στοιχεία, φιλολογικά και αρχαιολογικά, στους θρύλους και τις παραδόσεις του νησιού και σε ό,τι συνδέει τον ποιητή των αιώνων με τη Χίο, γίνεται λόγος στη συνέχεια , σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί ότι σ’ αυτά τα χώματα, κάτω από τον ίδιο ουρανό του Αιγαίου και δίπλα στην ίδια θάλασσα, που αέναος ο κυματισμός της ψιθυρίζει “ανδρών κλέα” έζησε ο θείος αοιδός και φώτισε με την υψηλή του ποίηση την οικουμένη”.
Πλούσιο είναι εξάλλου το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το βιβλίο που αποτελεί μία εξαίρετη δουλειά των εκδόσεων “αλφα πι” των αδελφών Παληού, ενώ η επιμέλεια του εξωφύλλου είναι της Γεωργίας Λουκά- Μίτση.
Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στους φορείς από τη Χίο και συγκεκριμένα τη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, τη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Χίου “ΚΟΡΑΗΣ” και τους Δήμους Χίου και Αμανής που είναι οι χορηγοί αυτής της έκδοσης.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικονομία: Τι συμβαίνει με το εισόδημα των Ελλήνων
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου Αθηνάς Ζαχαρού- Λουτράρη στα πλαίσια της EUROCLASSICA