Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ο πρώτος άνθρωπος με βιονικά χέρια, του Τάσου Σαραντή

Ο πρώτος άνθρωπος με βιονικά χέρια, του Τάσου Σαραντή

43


Ο Τζέσι Σάλιβαν είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “βιονικός άνθρωπος“. Αν και έχει χάσει σε ατύχημα τα δυο του χέρια, μπορεί να πιάνει και να αισθάνεται αντικείμενα με δύο τεχνητά μέλη που μοιάζουν με χέρια ρομπότ, τα οποία κατασκεύασαν και εφάρμοσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Αποκατάστασης στο Σικάγο.


Οι ερευνητές προχώρησαν σ’ αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση με μια νέα τεχνολογία που αποκαλείται νευρο-εφαρμοσμένη μηχανική η οποία στην κυριολεξία συνδέει τους ανθρώπους με τις μηχανές, αφού ειδικά καλώδια αντικαθιστούν τα νεύρα.


Ο Σάλιβαν, εργαζόμενος ως ηλεκτρολόγος έχασε και τα δύο του χέρια όταν επλήγη από ηλεκτροπληξία. Λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα, οι επιστήμονες του Κέντρου Αποκατάστασης στο Σικάγο προχώρησαν σε μία λεπτή επέμβαση, κατά την οποία τοποθέτησαν ειδικό “βιονικό βραχίονα, μια μηχανική συσκευή που κατευθύνεται από τον εγκέφαλό του.


Οι αμερικανοί επιστήμονες τεμάχισαν στο ύψος των ώμων τα τέσσερα σημαντικά νεύρα που ελέγχουν τις κινήσεις των άνω άκρων και τα μετέφεραν προς τους θωρακικούς μυς.  Τα νεύρα αναπτύχθηκαν στους μυς και επέτρεψαν στον ασθενή να κατευθύνει τις αισθήσεις του μέσω των ωθήσεων του εγκεφάλου του. Ετσι, κατέστη δυνατόν να μπορεί να λυγίζει τους αγκώνες του,  να ανοιγοκλείνει τα χέρια του, να τα περιστρέφει και να τα σηκώνει.


Πλέον, ο Σάλιβαν μπορεί να σιτιστεί, να ξυριστεί, να βάλει τις κάλτσες του και τα γυαλιά του, να κόψει το γρασίδι στον κήπο του, ακόμη και να πετάξει μια μπάλα παίζοντας με τα εγγόνια του. Με το πέρασμα του χρόνου έχει βελτιώσει τις εργασίες που μπορεί να πραγματοποιήσει, αφού οι πρόοδοι της τεχνολογίας  βρίσκουν εφαρμογή και στα μηχανικά του άκρα. “Κατάφερα να βάψω το παράθυρό μου. Μου πήρε μια ολόκληρη μέρα αλλά το κατάφερα. Το κάθε εγχείρημα αποτελεί για μένα μια διαδικασία εκμάθησης” λεει ο ίδιος.


Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα προσθέσουν ειδικούς αισθητήρες στα χέρια του Σάλιβαν, έτσι ώστε να μπορεί να αισθάνεται πόσο σκληρά συμπιέζει τα αντικείμενα που πιάνει. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι από τη λειτουργία των βιονικών χεριών του Σάλιβαν έχουν ωφεληθεί ακόμη τρεις ασθενείς, οι δύο εκ των οποίων ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.


Παρόλο που το βιονικό χέρι ο βιονικό χέρι αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 5 χρόνια στην αγορά η τιμή του θα είναι απαγορευτική, αφού θα αγγίζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να είναι πιο προσιτή.


Για τον λόγο αυτό, το Κέντρο Αποκατάστασης του Σικάγο συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ερευνητικών προγραμμάτων του Αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, δεδομένου ότι περισσότεροι από 500 αμερικανοί στρατιώτες έχουν επιστρέψει ακρωτηριασμένοι από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
 
του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/7/05