Αρχική Νέα Τοπικά ΓΣΕΒΕ- ωράριο: αναβολή κινητοποιήσεων για τις 19 Ιουλίου

ΓΣΕΒΕ- ωράριο: αναβολή κινητοποιήσεων για τις 19 Ιουλίου

11


Στις 19 Ιουλίου μεταφέρει η ΓΣΕΒΕΕ την ημερομηνία πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων κατά της ψήφισης του νόμου για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
Σύμφωνα με νέα απόφαση της Συνομοσπονδίας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης σε βασικούς οδικούς κόμβους, όπως Τέμπη, Ρίο-Αντίρριο και Ισθμός Κορίνθου, θα πραγματοποιηθούν τελικά την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε τα μέλη της να προλάβουν να προετοιμαστούν καλύτερα.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των μικομεσαίων επιχειρήσεων (UEAPME) σε κείμενο που απέστειλε προ ημερών στη ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα του ωραρίου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς πραγματικών ωρών λειτουργίας της αγοράς στην ΕΕ και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 58 ώρες, κατά μέσο όρο την εβδομάδα, όταν ο αντίστοιχος χρόνος στην ΕΕ είναι σε μέσα επίπεδα 56 ώρες.
Τονίζει επίσης ότι οικονομικές μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση των ωρών λειτουργίας της αγοράς δεν οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση άρα και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε δυσχερέστερη θέση τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ,είτε θα αναγκαστούν να προσλάβουν νέο προσωπικό αυξάνοντας τα λειτουργικά τους κόστη, είτε να εργαστούν περισσότερο οι ίδιοι.
Υπογραμμίζει τέλος, ότι ένα μικρό κατάστημα δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες με ένα πολυκατάστημα, ώστε να εγγυηθεί έναν υψηλό αριθμό ωρών λειτουργίας, σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Οι θέσεις της UEAPME κοινοποιήθηκαν την Δευτέρα στον πρωθυπουργό από την ΓΣΕΒΕΕ.
Υπόμνημα στον υπουργό Απασχόλησης


Τις θέσεις της για τα εργασιακά ζητήματα παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σε σχετικό υπόμνημά της, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
* Το κόστος των υπερωριών πρέπει να είναι εύλογο, ώστε να μην είναι απαγορευτικό. Νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται σήμερα εύκολα στις ΜΜΕ, λόγω του απαγορευτικού κόστους των υπερωριών.
* Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία για υπερωρίες έως και επτά ώρες την εβδομάδα, με την ψήφιση ειδικής ρύθμισης.
* Βελτίωση του πλαισίου, σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την καθιέρωση χρονικού ορίου τεσσάρων μηνών μέσα στο οποίο θα επιτρέπονται διευθετήσεις στις ώρες εργασίας και τον καθορισμό ορίου ωρών πρόσθετης εργασίας, που να μην υπερβαίνει τις δυο ώρες ημερησίως.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ news.in.gr