Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Στιγμή προς στιγμή η εκτόξευση του Discovery, του Τάσου Σαραντή

Στιγμή προς στιγμή η εκτόξευση του Discovery, του Τάσου Σαραντή

6Ιστορική θεωρείται η σημερινή εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Discovery, αφού πρόκειται για την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μετά την καταστροφή του Columbia πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.


Η εκτόξευση του Discovery που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων  της NASA. Επιπλέον, η επιτυχής έκβασή της θα δώσει το “σύνθημα” για την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι.


Το επταμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου είναι επιφορτισμένο  με την μεταφορά ανταλλακτικών και  κρίσιμου εξοπλισμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και με την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Discovery θα επιστρέψει στη Γη έπειτα από 12 μέρες, στις 25 Ιουλίου.


Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση ξεκίνησε την Κυριακή, αλλά ο πραγματικός αναβρασμός για τους υπεύθυνους της αποστολής ξεκινάει την ημέρα της εκτόξευσης. Τι θα συμβεί τότε και ποιες είναι οι κομβικές στιγμές πριν και αμέσως μετά την εκτόξευση;


-Εξι ώρες πριν την εκτόξευση θα ξεκινήσει η φόρτωση του διαστημικού σκάφους με 1,9 εκατομμύρια λίτρα κρυοποιημένου υγρού υδρογόνου  και υγρού οξυγόνου στην ογκώδη εξωτερική δεξαμενή καυσίμων.


-Δυόμιση ώρες πριν οι αστροναύτες θα μπουν στο σκάφος και με τη βοήθεια των τεχνικών θα προσδεθούν στα καθίσματα. Το πλήρωμα θα περάσει τον υπόλοιπο χρόνο πραγματοποιώντας ελέγχους στα συστήματα επικοινωνιών που συνδέονται με το κέντρο ελέγχου της αποστολής.


-Εννέα λεπτά πριν θα δοθεί το τελικό “οκέι” για την εκτόξευση από τον διευθυντή της αποστολής, την διοικητική ομάδα και τον διευθυντή δοκιμών της NASA.


-Επτά λεπτά και 30 δευτερόλεπτα πριν θα αποκολληθεί ο βραχίονας πρόσβασης του πληρώματος στο σκάφος.


-Πέντε λεπτά πριν ο πιλότος Τζιμ Κέλι θα ενεργοποιήσει τις μονάδες βοηθητικής ώθησης οι οποίες τροφοδοτούν τις μηχανές του Discovery.


-Δύο λεπτά και 55 δευτερόλεπτα πριν αποκολλάται από την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων το σύστημα που αφαιρεί το οξυγόνο σε αέρια μορφή, προκειμένου να αποτραπεί ο εξαερισμός του και η συμπύκνωσή του σε πάγο, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο κατά την απογείωση.


-Τριανταένα δευτερόλεπτα πριν από την εκτόξευση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του σκάφους ενεργοποιούν την αυτόματη διαδικασία εκτόξευσης, ενώ 6,6 δευτερόλεπτα πριν πυροδοτούνται οι τρεις κύριες μηχανές του σκάφους.


-Επτά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση αποκόβεται η επικοινωνία με το διαστημικό κέντρο Κένεντι και γίνεται σύνδεση με το διαστημικό κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, στο Τέξας. Δέκα δευτερόλεπτα μετά ξεκινάει ο ελιγμός του σκάφους που θα το βάλει σε τροχιά, με το διαστημικό λεωφορείο να πετά ανάποδα, ώστε τα μέλη του πληρώματος να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έδαφος ως σημείο αναφοράς και κυρίως, για να αποσυμφορηθεί το σκάφος από την αεροδυναμική πίεση που δέχεται κατά την άνοδο.


Σημ. Chiosnews.com: Η αποστολή του Discovery τελικά αναβλήθηκε 2,5 ώρες πριν την εκτόξευση λόγω προβλήματος που εντοπίστηκε στην εξωτερική δεξαμενή καυσίμων.  Η NASA δεν όρισε νεα ημερομηνία για την εκτόξευση αλλά είναι βέβαιο οτι αν αυτό δεν γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/7/05