Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Νομάρχη σε Πρωθυπουργό για ακτοπλοϊκό

Επιστολή Νομάρχη σε Πρωθυπουργό για ακτοπλοϊκό

4Για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και το σταμάτημα του μονοπωλίου που ισχύει στο νησί μας, απευθύνεται με την ακόλουθη επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης:


“Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του απλού πολίτη, οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου απευθύνονται σ’ εσάς για την επίλυση του πιο ζωτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, του προβλήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Για μας, τους νησιώτες ολόκληρου του Αιγαίου, η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με εισιτήρια που δεν θα εξοντώνουν οικονομικά τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών, με σταθερά δρομολόγια όλο το χρόνο, με τακτικές συνδέσεις τόσο με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσο και ενδοπεριφερειακά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να ζούμε και να δημιουργούμε στον τόπο μας, για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και οι ευαίσθητες τοπικές μας οικονομίες.
Ενώ λοιπόν είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σε μια εποχή που υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για τη βελτίωση των συνδέσεων των νησιών, με πλοία νέας τεχνολογίας και με τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στις μεταφορές διεθνώς, η προβληματική πραγματικότητα που εξακολουθούμε να βιώνουμε, δυστυχώς τις διαψεύδει με το χειρότερο τρόπο.
Παλαιά και αργά πλοία, χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών, υψηλοί ναύλοι που επιβαρύνουν με τρόπο δυσβάσταχτο τους κατοίκους των νησιών μας, αλλά και αποτρέπουν τους επισκέπτες να τα επιλέξουν για τις διακοπές τους, σε τιμές που έχουν φθάσει το ύψος αεροπορικού εισιτηρίου, για να ταξιδέψει κανείς αξιοπρεπώς με καμπίνα, εφόσον ο χρόνος ταξιδιού (οκτώ-δώδεκα ώρες) με συμβατικό πλοίο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την καθιστά όχι περιττή πολυτέλεια αλλά απαραίτητη ανάγκη.
Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που ζητάμε, είναι να λειτουργήσει και στην περίπτωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο υγιής ανταγωνισμός των ακτοπλοϊκών εταιριών προς όφελος του επιβατικού κοινού και των τοπικών κοινωνιών των νησιών. Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει το μονοπώλιο των ναυτιλιακών εταιριών που επί χρόνια λυμαίνονται τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον επιβάτη.
Δικαιούμαστε κι εμείς τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, τα σύγχρονα πλοία και τις καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν άλλα νησιά του Αιγαίου. Δικαιούμαστε σύγχρονες λιμενικές υποδομές, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης ακτοπλοΐας. Σημειώστε, ότι αυτή τη στιγμή, ο κεντρικός λιμένας της Χίου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα επιβατηγά πλοία, ούτε διαθέτει τις απαιτούμενες χερσαίες εγκαταστάσεις. Η Ν.Α. Χίου έχει εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία νέου κεντρικού λιμένα, με σύγχρονες θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις, προσβλέποντας στη χρηματοδότηση ενός έργου πνοής για τη Χίο.
Σας παρακαλούμε να επιληφθείτε του προβλήματός μας, εξετάζοντας μέτρα πολιτικής που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην πράξη μιας ελεύθερης ακτοπλοϊκής αγοράς, με τη δραστηριοποίηση εταιριών με σύγχρονους και ασφαλείς στόλους, και με διαφορετική νοοτροπία, ως προς το πώς αντιλαμβάνονται τον πολίτη.
Με τιμή,
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ”.