Αρχική Νέα Τοπικά Έκτακτα μέτρα Νομαρχίας- ΔΕΥΑΧ λόγω παρουσίας και πάλι υδραργύρου στο νερό

Έκτακτα μέτρα Νομαρχίας- ΔΕΥΑΧ λόγω παρουσίας και πάλι υδραργύρου στο νερό

11Για τις 6 Ιουνίου είχε προσδιορίσει το… ραντεβού με τον υδράργυρο (Hg) ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού στις 21 Μαρτίου.
Αιτία το γεγονός ότι η φετινή χρονιά σε βροχοπτώσεις και κυρίως σε τρόπους υδροδότησης κατά τους χειμερινούς μήνες μοιάζει ιδιαίτερα με το 2002, όταν η εμφάνιση του υδραργύρου έγινε στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με τότε έγγραφο της Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής.
Τελικά φέτος με παρόμοιο έγγραφο η παρουσία υδραργύρου άνω των επιτρεπτών ορίων στο νερό σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου, όταν και έγιναν οι μετρήσεις σε βρύση οικίας στην Ευαγγελίστρια (περιεκτικότητα σε Hg 3,2 μg/lt με όριο το 1 μg/lt) και σε βρύση δρόμου στην περιοχή Πάγκαλου  (περιεκτικότητα σε Hg 1,3 μg/lt)…
Το σχετικό έγγραφο που υπογράφεται από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας & Δημόσιας υγιεινής δημοσιεύεται μάλιστα στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ. Η αναφορά έχει σημασία διότι ανεξάρτητα από την επιτυχία της εφημερίδας, χρεώνεται ότι το έγγραφο το “έχει από προχθές στα συρτάρια της η ΔΕΥΑΧ” και δεν το παρουσιάζει. Κατηγορηματική όμως είναι η διαβεβαίωση από τον Πρόεδρό της κ. Φυτούση ότι οι υπηρεσίες και συγκεκριμένα ο Διευθυντής Δημήτρης Κούβακας το παρέλαβε μόλις χθες.
Εκτάκτως χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έτσι σύσκεψη υπό το νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας & Δημόσιας υγιεινής Μαλ. Ταουκτσή και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Μιχάλη Φυτούση.


Πατάτες υπό απαγόρευση
Βασικό μέτρο που λαμβάνει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως μας τόνισε ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, εξαιτίας της παρουσίασης Hg στο νερό είναι να εκδώσει κανονιστική απόφαση Νομάρχη με την οποία θα απαγορεύεται η χρήση των 16 αρδευτικών γεωτρήσεων στον Κάμπο για το πότισμα της πατάτας! Πρόκειται για ένα από τα ιδιαίτερα υδροβόρα φυτά, οπότε θα γίνει ενημέρωση στους παραγωγούς να μην ετοιμαστούν για την καλλιέργεια αυγουστιάτικης πατάτας.
Μάλιστα η Νομαρχία είναι αποφασισμένη σε περίπτωση που κάποιοι δεν υπακούσουν να τους γίνεται διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις.


Ανησυχίες για Κουτρολόμυλο
Εξάλλου τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ληφθούν νέα δείγματα νερού από όλες τις γεωτρήσεις του Κορακάρη (και υδρεύουν τους Δήμους Χίου και Αγίου Μηνά) και εν συνεχεία λήψη νερού από σπίτια. Όσες γεωτρήσεις δείξουν ότι έχουν άνω του επιτρεπτού ορίου τότε θα κλείσουν, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη γεώτρηση του Κουτρολόμυλου, που και στο παρελθόν έχει δώσει αυξημένα μεγέθη.
Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΧ, που ακόμα να προχωρήσει στην καμπάνια μείωσης νερού, θα επιστρέψει στην παροχή νερού με ωράριο ώστε να λάβουν το μήνυμα και οι πολίτες ότι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Χίου Μάρκο Μεννή, μας δήλωσε ότι περίμενε τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης σύσκεψης. Τόνισε όμως ότι πρέπει να δούμε τις ευθύνες που φέρουν όσοι εμπόδισαν στο να δοθεί όσο γινόταν νωρίτερα η αδειοδότηση για το πηγάδι του Καστρομηνά που και φέτος δεν έδειξε να έχει κάποιο πρόβλημα.


Η μήνυση
Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί εξετάζεται στο Πλημμελειοδικείο Χίου η μήνυση του νομάρχη Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη για συκοφαντική δυσφήμιση και διατάραξη της ειρήνης των πολιτών  κατά του δημοσιογράφου- εκδότη της εφημερίδας ΧΩΡΑ Γεωργίου Τράγκα, των υπευθύνων του τηλεοπτικού καναλιού “ALPHA” και του ρεπόρτερ που διενήργησε το σχετικό ρεπορτάζ (πέρυσι το Μάιο) και του χημικού Ηλία Πολυχνιάτη (πρόεδρου του παραρτήματος Β. Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών). Κατά των δύο πρώτων για τα ρεπορτάζ που μετέδωσαν και κατά του τρίτου σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό για το θέμα του υδραργύρου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ