Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κάλεσμα ΠΟΣΔΕΠ για κινητοποιήσεις

Κάλεσμα ΠΟΣΔΕΠ για κινητοποιήσεις

7


Κάλεσμα για συμμετοχή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται την τρέχουσα εβδομάδα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, δίνει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. – A.E.I.).
Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση “ψηφίζεται στο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη “Διασφάλιση ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση – Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων – Παράρτημα διπλώματος”.


“Το Υπουργείο Παιδείας, αφού μόνο του συνέταξε το νομοσχέδιο για τη “Διασφάλιση Ποιότητας”, παρά την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου (σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής), παρά την αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλων των κομμάτων της Βουλής πλην του κυβερνώντος, συνεχίζει τη αλαζονική πολιτική του.  Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στο θερινό τμήμα της Βουλής, δηλαδή σε περίοδο που η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να εκδηλώσει με τον δέοντα δυναμισμό την εκφρασμένη αντίθεσή της.  


Με το νομοθέτημα για τη “Διασφάλιση Ποιότητας”, με τους νόμους για ΔΟΑΤΑΠ και “Δια Βίου Μάθηση”, και με την αλλαγή του Νόμου Πλαισίου (που η ηγεσία του ΥπΕΠΘ επείγεται να προχωρήσει) θα ολοκληρωθεί η θεσμική παρέμβαση με την οποία οι πανεπιστημιακές σπουδές, αν δεν αντιδράσουμε, εκφυλίζονται σε υπηρεσίες κατάρτισης και εμπορευματοποιούνται (’απαιτώντας’ “διασφάλιση ποιότητας” δηλαδή, τυποποίηση, πιστοποίηση και σήμα ποιότητας) και οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως ’πελάτες’, σύμφωνα με τη “διαδικασία Μπολόνια”.  
Τονίζεται επίσης ότι οι Σύγκλητοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ε. Μ. Πολυτεχνείου απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τη “Διασφάλιση Ποιότητας”, ενώ και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διατυπώνονται σοβαρότατες αντιρρήσεις για τις αλλαγές που ισοπεδώνουν, υποβαθμίζουν και ομογενοποιούν τις πανεπιστημιακές σπουδές για να δημιουργηθεί ο λεγόμενος ανταγωνιστικός “Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης”.
Με απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε, σε συντονισμό με την ΠΟΣΔΕΠ και σε συνεργασία με τους φοιτητές, να οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο.