Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση ΚΝΕ για απόλυση εργαζομένου επειδή ήταν απεργός!

Ανακοίνωση ΚΝΕ για απόλυση εργαζομένου επειδή ήταν απεργός!

12


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΣ Κ.Ν.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 6ης ΙΟΥΛΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύει επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Πιστή στην Ε.Ε., κατέθεσε μια σειρά από νομοσχέδια που διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που πλήττουν αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους, που γκρεμίζουν ότι έχει απομείνει απ’ τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία.
 Για την προώθηση των συμφερόντων του αφεντικού της, του ΣΕΒ, η κυβέρνηση, στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, έχει συνεργάτη τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – Αυτόνομης Παρέμβασης όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν πλάτη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και άνοιξαν το δρόμο για την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων με τη συμμετοχή τους στους στημένους διάλογους των κυβερνήσεων.
 Το παρόν που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι άθλιο. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα χειρότερο, μέσα από τα σχέδια της Ε.Ε. για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στις 6 του Ιούλη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και το εμπόριο, που αποτελούν τα πρώτα θύματα των βάρβαρων εργασιακών ανατροπών, απέργησαν, αρνούμενοι να αποδεχθούν εργασιακές σχέσεις δούλων και ένα μισθό πείνας. Μαζί τους απέργησαν και οι αυτοαπασχολούμενοι και έμποροι, που πλήττονται από τα σχέδια της κυβέρνησης και των πολυεθνικών για την απελευθέρωση του ωραρίου.
 Την ώρα λοιπόν που εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι διαδήλωναν για το δικαίωμα στη ζωή, για ένα ανθρώπινο ωράριο εργασίας, μέλος της Κ.Ν.Ε., εργαζόμενος στο Οβελιστήριο “Η Σμύρνη”, απολύθηκε γιατί απέργησε. Ο εργοδότης του μάλιστα αρνήθηκε την ύπαρξη του συγκεκριμένου εργαζόμενου στο εν λόγω μαγαζί, ενώπιον του μέλους του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Χίου Ευγενίας Κώττη.
 Η Κ.Ν.Ε. καταγγέλλει το καθεστώς μαύρης εργασίας στα μαγαζιά της παραλίας, το καθεστώς των ανασφάλιστων εργαζομένων, των μεροκάματων πείνας και την εργοδοτική τρομοκρατία. Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν ταυτόχρονα τόσο το Εργατικό Κέντρο Χίου όσο και το σωματείο – σφραγίδα των σερβιτόρων.
 Καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόλυση του συντρόφου μας, την τρομοκρατία του εργοδότη της “Σμύρνης” και το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας που επικρατεί στο μαγαζί. Καλούμε τη νεολαία να μην υποκύψει στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και να διεκδικήσει:


1. Πλήρη-Σταθερή εργασία.  7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο
2. Ουσιαστική προστασία των ανέργων
3. ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου
4. Κατώτερο μισθό  1200 Ευρώ – Κατώτερη σύνταξη  960 Ευρώ
5. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες,  60 για τους άνδρες
6. Απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας για το ασφαλιστικό των τραπεζών.  ΟΧΙ στην ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ
7. Ακύρωση της κατάπτυστης σύμβασης του ΟΤΕ
8. Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν Υγεία και Παιδεία
9. Κατάργηση της αξιολόγησης που αποτελεί εργαλείο για τη μορφωτική υποβάθμιση και την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία
10. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών αντεργατικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ


13 Ιούλη 2005
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου της Κ.Ν.Ε.