Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή για την κατάσταση της ακτοπλοϊας

Ελπίδα Τσουρή για την κατάσταση της ακτοπλοϊας

6


Την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005, με κοινή πρωτοβουλία του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΙΣΤΑΜΕ πραγματοποιήθηκε, στον Πειραιά, συνάντηση εργασίας για την ακτοπλοΐα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μέλος του Π.Σ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συμμετείχε ως εισηγήτρια η βουλευτής Χίου και Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ελπίδα Τσουρή, με θέμα εισήγησης:  “Ακτοπλοϊκές μεταφορές και ελληνικά νησιά: μια πολύπαθη σχέση ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος”.
Η βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τολμά να ανοίξει και να συζητήσει χωρίς προκαταλήψεις ένα δύσκολο ζήτημα, που στον τίτλο του μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “πολύπαθη σχέση δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος”, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια τυπική μορφή “σύγκρουσης δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος”. Τόνισε ότι: “Πρόκειται για μια σύγκρουση η οποία ενδεχομένως συναντάται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, όμως, στην περίπτωση της ακτοπλοΐας οφείλεται και σε αντικειμενικούς λόγους. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ο κατ’ εξοχήν νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας μας και η ανάγκη αυτός ο χαρακτήρας, όχι μόνο να στηριχθεί, αλλά και να αναδειχθεί από την πλευρά της Πολιτείας”. Και πρόσθεσε: “Σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνουν απέναντι έννοιες που, διαφορετικά, είναι συμβατές, όπως: Απελευθέρωση, άρα ανταγωνισμός, άρα προστασία δημοσίου συμφέροντος;  Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι πάντοτε έτσι”.

Η Ελπίδα Τσουρή, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι: “Σε μια ανοικτή και ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, στρατηγικό στόχο της χώρας μας πρέπει να αποτελεί  η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα σε κλάδους που παραδοσιακά  στην Ελλάδα  κατείχαν ρόλο κεντρικό, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα το πώς, με ποιες αναπτυξιακές πολιτικές και εργαλεία θα μετεξελιχθούν αυτοί οι κλάδοι στη χώρα μας, ώστε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί και να συμβάλλουν στις αλλαγές και τις τομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Δεν νοείται αναπτυξιακή στρατηγική και περιφερειακή ανάπτυξη δίχως την παρουσία ενός επαρκούς, ποιοτικού, αλλά προσιτού δικτύου σύνδεσης όλων των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα με την πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ σταδιακά απελευθερώνονται οι αγορές, με κανόνες, με έλεγχο, με διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον, όμως, ειδικά, στην Ελλάδα, ταυτίζεται – σε ορισμένες περιπτώσεις – με την ίδια την επιβίωση των νησιών και των κατοίκων τους. Πέραν, δηλαδή, από την αναπτυξιακή, υπάρχει και η κοινωνική, δημογραφική και εθνική διάσταση, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα, που επικρατούν, σήμερα, στο χώρο, στις ευθύνες της κυβέρνησης και τις προοπτικές, που είναι  πιθανό να υπάρξουν. Τόνισε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παίρνει δάνειο ύψους 3 δις ευρώ για την κατασκευή λιμανιών, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός ή μελέτη. Για το θέμα, μάλιστα, αυτό, η βουλευτής θα καταθέσει, άμεσα, ερώτηση, ζητώντας να μάθει πώς προτίθεται να διαθέσει το Υπουργείο αυτό το ποσόν, μιας και το θέμα αφορά άμεσα και τα λιμάνια της Χίου.
Η βουλευτής έκλεισε την εισήγησή της, υποστηρίζοντας ότι: “Οι όποιες μεγάλες αλλαγές απαιτούν συναινέσεις με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για το λόγο αυτό διαμορφώνουμε χώρους και τρόπους συζήτησης, διαλόγου, έρευνας και διαβούλευσης, όπου με ειλικρίνεια, χωρίς να προσπαθήσουμε να κρύψουμε τα προβλήματα ή και τις παραλείψεις του παρελθόντος, να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε υπεύθυνα να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα, διαμορφώνοντας ξεκάθαρους εθνικούς στόχους και προοπτικές”.