Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥΣΣΩΜΗ η αντιπολίτευση καταψήφισε τη διάταξη για το ωράριο: “Εξυπηρετείτε το Καρφούρ...

ΣΥΣΣΩΜΗ η αντιπολίτευση καταψήφισε τη διάταξη για το ωράριο: “Εξυπηρετείτε το Καρφούρ και το Λιντλ”

13


Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και όχι τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους.
Με το συμπέρασμα αυτό σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την Τρίτη στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο “για την εξυγίανση του εμπορίου”, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περίφημη διάταξη για την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη για την απελευθέρωση του ωραρίου τάχθηκαν κατά της ρύθμισης.
Το ΠΑΣΟΚ, διά του εισηγητή του Χ. Πρωτόπαπα, προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, δεσμευόμενο ότι, όταν γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης. Μάλιστα, στις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. στην αποστροφή αυτή του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε “έτσι όπως τα πάτε, θα γίνουμε κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα”. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, όμως, αντέτεινε επί της τελευταίας αυτής φράσης “να λογαριάζετε γι’ αυτό μετά το 2012”.


Οι αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν από τον εισηγητή του, αλλά και από τη βουλευτή Αννα Διαμαντοπούλου, συνοψίστηκαν στο ερώτημα ποιος ζήτησε αυτήν την αλλαγή. “Υπάρχει πατέρας αφέντης πάνω από την κοινωνία που ερμηνεύει και αποφασίζει;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Πρωτόπαπας.


Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι με τη ρύθμιση εξυπηρετεί τα συμφέροντα “του Καρφούρ και του Λιντλ”. Η δε Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “μεταρρύθμιση σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής”. Υποστήριξε ότι πουθενά δεν υπάρχει εθνικό ωράριο, προτείνοντας αυτό να προσδιορίζεται από τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε περιοχής. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που λαμβάνει επιχειρεί να στρέψει στους καταναλωτές κατά των εμποροϋπαλλήλων. Ο Ν. Γκατζής εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε για “ωμή και βίαιη επέμβαση της κυβέρνησης και κατάργηση ουσιαστικά του ωραρίου. Πρόκειται -είπε- για ρυθμίσεις που γίνονται με το χαμόγελο στα χείλη, αλλά με το σπαθί στο χέρι κατά των εργαζομένων”.


Η Ασημίνα Ξηροτύρη υποστήριξε, επίσης, ότι “πρόκειται για πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις πολυεθνικές εταιρείες, αφού δεν διασφαλίζεται η προστασία των μικρομεσαίων, καταργείται το οκτάωρο και χάνεται ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων”.


Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι δεν θα αυξηθεί ο τζίρος, δεν θα μειωθεί η ανεργία, δεν θα αυξηθεί η κατανάλωση. Εντελώς αντίθετη, ως αναμενόταν, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης. Ο Δ. Σιούφας υποστήριξε ότι τζίρος και και κατανάλωση θα αυξηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι “το απόλυτο όπλο για τη μείωση των τιμών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας”. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτό που ως κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου, αλλά δεν τόλμησε να το προχωρήσει.


Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Δεσμεύτηκε δε ότι θα διασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι και οι συνθήκες εργασίας τους.


Πάντως, οι φορείς δεν πείστηκαν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δ. Ασημακόπουλος μίλησε για “καθεστώς σκλαβιάς” που θα δημιουργηθεί για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ προέβλεψε ότι αρκετές θα βάλουν λουκέτα ή θα αγοραστούν από μεγάλες επιχειρήσεις. Προέβλεψε ακόμη αύξηση της ανεργίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ισπανία όπου εφαρμογή ανάλογου μέτρου είχε αποτέλεσμα την απώλεια 34.000 θέσεων εργασίας. Κατηγόρησε, τέλος, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι αρνήθηκε τον διάλογο για το ωράριο.


Τις επιφυλάξεις του διατύπωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου Δ. Αρμενάκης. Τάχθηκε κατά της διεύρυνσης του ωραρίου το Σάββατο και πρότεινε για τις υπόλοιπες μέρες ή ημίωρη παράταση ή τα καταστήματα να κλείνουν χειμώνα – καλοκαίρι στις 9 το βράδυ.ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/07/2005